Плакета краља Александра – сведочанство о пријатељству француског и српског народа

Радован Максимовић из Зaакуте код Краљева поседује златну плакету коју су добијали француски држављани, пре свега ученици и студенти који су помагали српском народу у Првом светском рату. Плакета из 1916. сведочи о српско-француском пријатељству зачетом у најтежим годинама рата.

Заједно са знамењима учесника балканских и Првог светског рата, каплара Милована Максимовића из Закуте код Краљева, међу којима су два ордена за храброст и један за доброг стрелца, налази се и златна плакета са ликовима краљева Александра и Петра, исписана на француском језику. Ордењима свог деде ову плакету придодао је унук Радован Максимовић.

"Победа српског народа", прочитао је са плакете Радован Максимовић.

Радован је плакету добио од Парижанина који је за време рата, још као дете, прикупљао помоћ за народ у Србији, односно српску децу у избеглиштву.

"Он је мени поклонио када је чуо да сам Србин. Он је желео да ми дâ. Да поклони. Каже, више ће теби да вреди у Србији него мени овде у Француској", испричао је Максимовић.

Народни музеј у Краљеву чува неколико златних и сребрних плакета у својој збирци.

Кустос Драган Драшковић објашњава да су на Дан Србије у Француској, од 1916. године, ученици сакупљали помоћ у школама и слали деци у Србији. За те заслуге, многе од њих краљ Александар одликовао је плакетама.

"Краљ Александар је хтео да учврсти то пријатељство. И Први светски рат је учврстио то пријатељство између два народа. Један од начина био је и дељење ових споменица, односно сећање на тај дан Србије у Француској", казао је Драшковић.

Радован, нажалост, никада није успео да сазна име Француза који му је поклонио златну плакету. Ипак, обећање да ће је чувати као и ордење свога деде - испунио је.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво