Спреман нови статут Града Београда, какве промене нас очекују

Градско веће дефинисало је измене Статута Града Београда. Уколико Скупштина града усвоји промену статута, Београд ће бити подељен на 10 градских и седам приградских општина, које ће добити нова овлашћења.

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић заказаће сутра седницу за 25. јул на којој ће бити разматран нови статут.

Гостујући у Београдској хроници, председник Скупштине рекао је да је циљ промене статута да процес одлучивања буде на грађанима, односно да не морају да долазе у центар Београда за неке послове локалног типа.

"Пред локалним органима биће издавање уверења, потврда. Постојаће информативни центри, некад су то биле месне заједнице, у деловима општина", указује Никодијевић.

Објашњава да ће један део урбанистичких планова бити остављен приградским општинама.

"Они најбоље знају које су им индустријске зоне, који су инвеститори потенцијални, могу много брже да договарају и решавају проблеме", сматра председник Скупштине Града Београда.

Градске општине ће моћи да легализују објекте до 400 квадрата, а приградске до 3.000 квадрата. На тај начин ће, каже Никодијевић, бити растерећен градски Секретаријат за урбанизам.

Такође, додаје, приградске општине моћи ће да оснивају своја комунална предузећа. 

Када је реч о буџету, Никодијевић је рекао да највише новца одлази за дечије образовање и дечију заштиту.

број коментара 0 Пошаљи коментар