Српска координација: Годишњица првих масовних злочина Срба на КиМ 

Поводом 21. годишњице од првих масовних киднаповања, убистава и протеривања Срба на КиМ, од припадника терористичке тзв. ОВК, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије подсећа да је за само четири дана 1998. из Ораховца и околних српских села киднаповано око 100 српских цивила.

Од 18 до 22. јула 1998. године, током оружаног напада припадника тзв. ОВК на Ораховац и околна српска села, киднаповано је око 100 српских цивила, а у нападима убијено седморо лица српске националности, каже се у  саопштењу Српске координације.

Протерано је, истиче се, сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште и одведено у затворе и логоре под контролом тзв. ОВК. 

Само из породице Костић из села Ретимље, киднаповано је 14 чланова, међу којима и најмлађи Костић Небојша, који је имао само 17 година.

Група од 35 цивила, махом жена, деце и старијих, ослобођена је 22. јула 1998. године, посредством Међународног црвеног крста, док се осталима губи сваки траг. Године 2005., у јами Волујак у општини Клина и масовној гробници код Малишева, пронађени су посмртни остаци 36 Срба, док је судбина преосталих још увек нерасветљена. 

"Српска координација са огорчењем подсећа да ни после 21 године, нико није одговарао за злочине почињене над Србима у Ораховачкој жупи, иако постоје живи сведоци - жртве међу киднапованим Србима", наводи се у саопштењу.

Подсећајући на ове трагичне догађаје, Српска координација, још једном указује на одговорност припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, чији припадници данас врше власт на Косову и Метохији.

Пракса некажњивости за злочине над Србима, коју су својим нечињењем и невршењем мандата одређеног Резолуцијом СБУН 1244, створиле међународне мисије на Косову и Метохији - Унмик, Кфор и Еулекс, допринела је да самопроглашене албанске власти у Приштини изграђују друштво које није у стању да се суочи са прошлошћу, наводе из Српске координације.

Српска координација позива правосудне власти Србије, као и друге правосудне институције, да без одлагања процесуирају бивше припаднике тзв. ОВК, одговорне за ратне злочине почињене над српским становништвом, на територији општине Ораховац, током јула 1998. године, наводи се у саопштењу које је потписао председник Српске координације Душко Челић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво