Повереница осудила Шешељеве коментаре о новинарки "Данаса"

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије је осудила, како је навела, мизогине, сексистичке и крајње увредљиве коментаре које је народни посланик Војислав Шешељ упутио новинарки листа "Данас".

"Недопустиво је и законом забрањено да дискриминаторни ставови, вређање и омаловажавања на основу изгледа, здравственог стања или било ког другог личног својства, буду доминанатан начин изношења другачијих политичких ставова у нашем јавном простору. Посебно када су у питању народни посланици или било који други носиоци јавне функције", упозорила је Јанковићева.

Истовремено је осудила увреде у текстовима и на фотографијама које су објављене на интернет страници "valjevskapodvala.com", а које су упућене новинарки и уредници портала "kolubarske.rs", и очекује да надлежни органи хитно утврде ко стоји иза ових садржаја. 

Јанковићева истиче да су ови случајеви драстичан показатељ како оваква недопустива комуникација постаје уобичајена пракса која се толерише и подразумева, посебно у обрачуну са женама на јавној сцени, али да тога нису поштеђени ни мушкарци, што треба све да нас забрине.

"Овакве појаве морају да наиђу на најширу осуду јавности, а надлежни морају ефикасно да реагују и санкционишу сваки сличан иступ, јер је то начин да се стане на пут готово свакодневном вербалном насиљу", навела је повереница у изјави достављеној медијима.

Изјаве Шешеља и новинара портала "valjevskapodvala.com" 

Војислав Шешељ је на седници Народне скупштине поменуо текст Снежане Чонградин у листу "Данас" у којем је, како каже, написала да је она новинарка у држави која је починила геноцид и са тиме се није суочила.

Шешељ је, говорећи о томе, изнео и низ квалификација на рачун физичког изгледа Чонградин, а потом навео да би оне који тако говоре "послао у затвор на 20 година", па да "онда од њих праве опозиционе лидере". 

Што се тиче изјава о новинарки портала "kolubarske.rs" Дарији Ранковић, НУНС је у саопштењу навео да је портал "valjevskapodvala.com" у два текста, уз фотомонтаже, вређао Ранковићеву на бескрупулозан начин и оптужио да руши локалну власт.

Наводи се да је то само наставак низа дифаматорских текстова против ње објављених на том и порталу "Колубарски инфо", као и у прилозима Радио Ваљева.

Због увреда изречених у програму Радио Ваљева она је 2017. године поднела тужбу против тог медија и његовог уредника Зорана Мајдака, али до данас нема судског епилога, јер се тужени нису појавили ни на једном од пет заказаних рочишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво