Савети возачима пред путовање на одмор

Почела је сезона годишњих одмора. Возаче очекује вожња од најмање неколико сати, изузетно напорна за возаче аматере, али и радови и повећан саобраћај. Зато треба бити опрезан и припремити се психофизички за вожњу јер је на српским ауто-путевима последње три године, погинуло 150 лица.

Екипа РТС-а возила је северним ауто-путевима од Хрватске, преко Словеније, Италије до Француске. Оно што обележава овај пут је велика гужва које праве камиони. Најбоље време за пут је субота и недеља јер тада камионџија нема.

Радним данима због радова на путу, застоја на наплатним рампама, скоро да је и немогуће возити више од 90 километара на сат што много успорава кретање и време доласка. Савет стручњака је да – правите чешће паузе и ако имате информације обавезно избегнете радове и покушате да нађете алтернативну руту.

"Возачи треба да праве више пауза са изласком из возила, освежавајућим пићима али без неке веће количине хране јер она успављује, успорава рефлексе возача", саветује Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Оно што је битно у вожњи на ауто-путу је и држање растојања, како би возачи правовремено могли да без последица укоче.

"Треба смањити брзину и повећати растојање од возила која су испред. Такође, треба благовремено упозорити све возаче који су иза нас о намери заустављања, скретања, искључивања, укључивања јер те радње најчешће доводе до опасних ситуација и судара", објашњава Вујанић. 

На граничним прелазима према северу нема за сада већих гужви. Међутим има гужви на наплатним рампама, па је битно да се на време ако је могуће купи телепас или електронска наплата путарине јер се тиме уштеди неколико сати путовања.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 17. јул 2019, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Da li vi to ozbiljno

Da li vi to ozbiljno (kao jedini na svetu) preporučujete korišćenje auto-puteva vikendom, u sred letnje sezone? Recite da se šalite.Pa najveće gužve dolaze od turista (stranih i domaćih), a oni uglavnom putuju vikendom zato što im tada počinje ili se završava godišnji odmor i tada su čuvene "smene" turista.Evo, ja uvek putujem baš radnim danima, a u Hrvatsku sam putovao juče.Radni dan.Nigde nikog.Auto-put gotovo prazan, sa sve tim radovima.Kojih, tek toliko da znate, ima i vikendima, jer ne traju po dan-dva.Onda sam vozio i sporednim, magistralnim i seoskim putevima.Opet nigde nikog (i inače je neuporedivo manje turista u Hrvatskoj nego prošle godine).Sigurno je da postoje gužve oko Zagreba, ali to je uglavnom lokalni saobraćaj. "Pojačan" je saobraćaj i na prilazima Karlovcu, ali to je to. Nikakve gužve. Kamiona ima, opet nema gužve. A na našoj granici, na izlazu iz Srbije kolona kamiona je bila 3 km.Njima su i kontrole toliko duge da je gotovo nemoguće da poremete saobraćaj na auto-putevima, jer ne prolaze dovoljno često.Problem je što mnogi ne poštuju pravila o razmaku, ali ni to nije uticalo na gužve.Dakle, za putovanje obavezno izbegavajte vikende, što kaže i svako iole normalan ko je ikada putovao negde, a posebno u Hrvatsku sredinom jula.