Како спречити професорско "тезгарење"

Један од највећих проблема факултета и универзитета при акредитацији јесте како обезбедити наставни кадар. Како је пред високошколским установама нови циклус акредитације, на Универзитету у Београду апелују да се приликом ангажовања професора поштују Закон о високом образовању и Статут Универзитета.

Приликом ангажмана у другој установи, професор државног факултета мора да добије сагласност матичне куће и не може да ради на конкурентским приватним факултетима.

Универзитет има добре прописе, а закони у вези са високим образовањем су јасно дефинисани, али факултети нису довољно дисциплиновани да поштују сопствене прописе, кажу на Универзитету.

"Ако се деси да неко, колоквијално речено, тезгари на пет места, контрола ангажовања на другим институцијама мора да буде оштрија. Нисмо против ангажовања професора на другим институцијама, али мора се свести на меру која не ремети наставни процес у матичној кући", каже ректорка Универзитета у Београду, професорка Иванка Поповић.

Чланице Универзитета нису само факултети већ и институти, наглашава декан Хемијског факултета у Београду, професор Иван Гржетић.

"Факултетски професори не могу да раде на приватним факултетима, али институски и научни радници могу и на тај начин представљају неку врсту конкуренције. Оног момента када постану професори на приватном унверзитету, они очекују да имају иста права као и професори на београдском универзитету", објашњава професор Гржетић.

Код тако ангажованих професора, постваља се питање чланства у комисијама за избор наставника или комисијама за одбрану докторских дисертација. Проблем је у томе што су важеће одлуке и прописи донети пре десет година.

Професорка Поповић објашњава да пре десет година нису постојала ограничења за ангажовање наставника у региону.

"Догађа се да неки људи држе целокупне курсеве са пуним радним временом у иностранству, а да су у Београду у истом радном односу и онда нисте сасвим сигурни на који начин то можете да третирате", каже професор Кржетић.

Системско решење проблема у најскорије време једино је право решење, сагласни су професори.

број коментара 0 Пошаљи коментар