Саобраћајни знаци који збуњују – на улици није као у књигама

На градском подручју чак 162.000 саобраћајних знакова, а стручњаци кажу да је чак неколико десетина хиљада неправилно постављено.

На веома прометној раскрсници Небојшине улице и Јужног булевара, а ту је и Устаничка, свих осам знакова изнад четири семафора не важе. На стубу семафора дозвољено је постављање само једног, а када није тако, не важи ниједан, а регулишу саобраћај када семафор не ради.

"Праве проблеме људима који рецимо на обавезно лево скрену десно, а не можете да их казните, а онај који долази из супротног смера не очекује да овај скрене десно него лево, па се сударе и није крив ниједан", наводи саобраћајни стручњак Милан Вујанић.

Ни чувени троугао на излазу из Јужног булевара не важи, јер није постављен правилно, доњом ивицом на семафору, како и налаже Правилник о сигнализацији. У теорији и правно или на суду не важе, али регулишу саобраћај, колико збуњују возаче. Шта урадити у саобраћајној гужви.

"Свако може да бира како ће да се понаша, али не сме да се понаша супротно прописима. Нико због непознавања прописа не може да буде ослобођен одговорности", истиче Вујанић.

Кад не важи троугао, не вреди ни знак стоп, па возачи беспотребно, рекло би се, стају кад излазе из Небојшине улице. А ко да не стане на знак стоп? Мада и он не важи из више разлога. Опет су два на семафорском стубу и, још горе, он је испод семафора, а није ни уочљив, јер је избледео. За добар знак је битна видљивост, а не техничко решење постављања.

"То је стављено зато што су знакови најбоље видљиви на висини 1,2 до 1,4 метра, где је отприлике висина ока возача, али у граду због пешака се стављају на висину два до 2,4, односно изнад семафора јер возач обраћа пажњу на семафор, па ће лако видети знак који је до семафора", објашњава Вујанић. 

Али га поштујте. Иако све грешка до грешка, тврди саговорник, и то на малом простору. Ближе Булевару ослобођења три знака на истом и то стубу расвете, што је недозвољено. А онда упркос доброј и скупој конструкцији за висеће семафоре опет метар-два испред семафор на коме су два знака, па не важе.

"С обзиром на то да не важе, нити би возач имао обавезу да скрене лево него би смео да скрене десно и нити би возач који иде од Ауто-команде имао предност јер му је овај возач са десне стране, а не важи приоритет на путу", објашњава Вујанић.

Натписи, налепнице, жврљотине, чине знак неважећим. Постављају их и путари и други извођачи радова и забораве на њих.

Има и грешака у пројекту. Свеж пример је нови кружни ток на Ауто-команди. Прилаз из свих праваца сада не даје никоме предност осим трамвајима. Раније је цео Булевар од Славије имао првенство пролаза, па је то дато и кружном току. Да је остало тако због шина у средини било би катастрофе, па је сада ситуација промењена.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 17. јул 2019, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

У Таковској улици...

... пред зградом телевизије, важан саобраћајни знак у вези са путовањем у пеавцу Зрењанина и Панчева је нечитљив јер је сав облепљен десетином налепница које су тамо ставили наводно мирни и цивилизовани шетачи протестанти.А пошто је знак високо, очигледно је да то није учинио обичан шетач него деструктивни.Срамота!

(среда, 17. јул 2019, 06:36) - Цале [нерегистровани]

Погрешни знакови

Београд је препун непотребних саобраћајних знакова. Један од њих је "забрањено заустављање" на свакој иоле важнијој улици. Нормално је да их нико не поштује, пошто је улица ту да се до ње стигне и дође до одређеног места. Све те знакове треба заменити знаком "забрањено паркирање".

(среда, 17. јул 2019, 04:47) - anonymous [нерегистровани]

Zbunjena Srbija

Zbunjeni i stranci. I dijaspora. Zar ovaj nered nikome ne smeta? Zar je ovo normalno u jednoj evropskoj drzavi? Zar ovakva (ne uredjena) drzava zasluzuje da postane clanica EU? Saobracaj je samo jedna od stvari koje moraju da se dovedu u red. Mozda ce i zabrana pusenja doci na red za nekoliko decenija?!?
Tuzno i zalosno. Da li je moguce da su bas svi "utrnuli" u Srbiji i da su postali toliko ravnodusni prema svemu???

(среда, 17. јул 2019, 01:24) - anonymous [нерегистровани]

Puj pike ne vazi

Vozi Misko

(среда, 17. јул 2019, 01:10) - anonymous [нерегистровани]

Glavni put se pruža ulevo,

vozač silazi sa glavnog puta koji se pruža ulevo tako što ide pravo i ne daje desni pokazivač pravca, a mora.Ja stojim u suprotnom smeru jer mislim da će ići ulevo jer je na glavnom putu i ne treba mu "žmigavac" za levo, a on nastavi pravo bez obaveštenja.Pa znaju li ljudi propise ili je ručica žmigavca suviše skupa.

(уторак, 16. јул 2019, 23:45) - anonymous [нерегистровани]

И...

шта сад?

(уторак, 16. јул 2019, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

Odgovornost

I jel hoce sad neko da odgovara?

(уторак, 16. јул 2019, 20:29) - Огњен [нерегистровани]

Па хајде ...

онда лепо сви ти стручњаци и бројне агенције за (безбедност) саобраћаја да лепо направе комисију и крену од улице, до улице, од раскрснице до раскрснице сниме стање и направе предлог или дају налог како треба да се означе раскрснице и које знакове и где их треба поставити.