Саобраћајни знаци који збуњују – на улици није као у књигама

На градском подручју чак 162.000 саобраћајних знакова, а стручњаци кажу да је чак неколико десетина хиљада неправилно постављено.

На веома прометној раскрсници Небојшине улице и Јужног булевара, а ту је и Устаничка, свих осам знакова изнад четири семафора не важе. На стубу семафора дозвољено је постављање само једног, а када није тако, не важи ниједан, а регулишу саобраћај када семафор не ради.

"Праве проблеме људима који рецимо на обавезно лево скрену десно, а не можете да их казните, а онај који долази из супротног смера не очекује да овај скрене десно него лево, па се сударе и није крив ниједан", наводи саобраћајни стручњак Милан Вујанић.

Ни чувени троугао на излазу из Јужног булевара не важи, јер није постављен правилно, доњом ивицом на семафору, како и налаже Правилник о сигнализацији. У теорији и правно или на суду не важе, али регулишу саобраћај, колико збуњују возаче. Шта урадити у саобраћајној гужви.

"Свако може да бира како ће да се понаша, али не сме да се понаша супротно прописима. Нико због непознавања прописа не може да буде ослобођен одговорности", истиче Вујанић.

Кад не важи троугао, не вреди ни знак стоп, па возачи беспотребно, рекло би се, стају кад излазе из Небојшине улице. А ко да не стане на знак стоп? Мада и он не важи из више разлога. Опет су два на семафорском стубу и, још горе, он је испод семафора, а није ни уочљив, јер је избледео. За добар знак је битна видљивост, а не техничко решење постављања.

"То је стављено зато што су знакови најбоље видљиви на висини 1,2 до 1,4 метра, где је отприлике висина ока возача, али у граду због пешака се стављају на висину два до 2,4, односно изнад семафора јер возач обраћа пажњу на семафор, па ће лако видети знак који је до семафора", објашњава Вујанић. 

Али га поштујте. Иако све грешка до грешка, тврди саговорник, и то на малом простору. Ближе Булевару ослобођења три знака на истом и то стубу расвете, што је недозвољено. А онда упркос доброј и скупој конструкцији за висеће семафоре опет метар-два испред семафор на коме су два знака, па не важе.

"С обзиром на то да не важе, нити би возач имао обавезу да скрене лево него би смео да скрене десно и нити би возач који иде од Ауто-команде имао предност јер му је овај возач са десне стране, а не важи приоритет на путу", објашњава Вујанић.

Натписи, налепнице, жврљотине, чине знак неважећим. Постављају их и путари и други извођачи радова и забораве на њих.

Има и грешака у пројекту. Свеж пример је нови кружни ток на Ауто-команди. Прилаз из свих праваца сада не даје никоме предност осим трамвајима. Раније је цео Булевар од Славије имао првенство пролаза, па је то дато и кружном току. Да је остало тако због шина у средини било би катастрофе, па је сада ситуација промењена.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво