Како породице са троје и више деце у Лебану могу да уштеде 1.000 евра

Лебане је једна од општина која је у последњих 20 година доживела демографско пражњење. Између два пописа регистровано је 2.700 мање становника. Зато општина преудзима мере да задржи младе и подстакне рађање, а придружила се и Покрету "Три плус", захваљујући којем породице са троје и више деце остварују попусте у радњама, спортским клубовима, ординацијама.

Тридесетогодишња Милица Стевановић из Лебана је мајка троје деце. Поносно истиче да је у овом тренутку то њено најважније и једино занимање које тражи посвећеност, одговорност и прегршт љубави. Почетком године ћеркама Љубици и Анђелки даривала је брата Јована.

"Три је неки минимум где може свака породица, свака мајка да роди. Е сад, за више треба више пожртвовања", каже Милица Стевановић. 

У суседном дому Петра, Ангелина и Дамјан. Уз државне мере популационе политике и локална самоуправа чини све да оваквих породица буде што више.

"Свако новорођено дете на подручју наше општине добија 20.000 динара и поклон-пакет беби опреме за породицу, за дете. Такође бесплатна је ужина за свако треће и наредно дете. Такође, бесплатан је вртић за свако треће и наредно дете. Са министарством за популациону политику већ две године реализујемо пројекат самозапошљавања за родитеље и младе брачне парове", наводи председник општине Лебане Иван Богдановић. 

Поспешити рађање, али пре свега олакшати живот породицама са троје и више деце, циљ је и картице "Цене доле за три плус". Уштеда на годишњем нивоу је до 1.000 евра.

"Имамо 35 пословних сарадника, тако да ће мајке моћи да остваре попуст. Надамо се да ће то да се шири и даље. Позивамо и предузетнике да приступе покрету и омогућимо лагоднији и лепши живот мајкама и породицама са троје и више деце", каже Тамара Стефановић, координатор за популациону политику општине Лебане и мајка петоро деце.

Поносне картице, како их зову, у рукама су првих 120 породица. У Лебану их је преко 300.

Слика са улица Лебана охрабрује. Добра вест и из вртића. Од септембра, после проширења, прекобројних не би требало да буде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи