Мигранти стижу из Македоније, Бугарске, али и авионом из Ирана

Током прошле године у Србију је ушло око 16.000 миграната, углавном из Северне Македоније и Бугарске, али је повећан и број оних који су стигли ваздушним путем – авионом из Ирана, све док није суспендован безвизни режим са том земљом.

У Србију је током прошле године у сваком тренутку боравило између 3.000 и 4.000 избеглица, тражилаца азила и миграната. У граничним деловима са Мађарском, Хрватском, Румунијом, али и БиХ било је 990 инцидената наведено је у публикацији "Између затворених граница 2018".

"Више од 52 одсто новопридошлих странаца изјавило је да су своје државе порекла напустили због прогона и оружаних сукоба, а више од 60 одсто да би волели да стигну даље до ЕУ држава", наведено је у публикацији.

Мигрантска рута преко БиХ посебно је интензивирана у пролеће 2018. године, а према проценама Међународне агенције ИОМ у Босну је током прошле године ушло 23.000 миграната, а чак 80 одсто из правца Србије.

Представница Центра за кризну политику и реаговање Маја Драгојевић наводи да је рута преко БиХ посебно опасна јер мигранти на разне начине покушавају да пређу Дрину и наводи да се током прошле године 12 људи удавило у реци.

Повећан је и број малолетника који сами путују, а Драгојевић каже да је од јула до септембра у Србију ушло више малолетника него током целе 2017. године. Малолетници су најчешће узраста од 14. до 17. година.

Током целе 2018. године регистровано је 2.800 страних малолетника који путују без пратње родитеља.

Невладине организације Хуманитарни центар за интеграцију и толеранцију и Центар за кризну политику и реаговање, који су радили пооубликацију упутили су током прошле године центрима за социјани рад више од 2.000 деце избеглица и миграната који путују сами, како би били адекватно збринути.

Забележен је и повратак у Србију најмање 45 тражилаца азила којима је захтев био одбијен у Мађарској, након спроведене адмисије из Србије, а забележено је протеривање из Мађарске странаца који никада пре нису били у Србији – 68 особа.

Шеф представништва УНХЦР-а Србија Ханс Фридрих Шодер каже да су у Србији побољшани услови на пријему миграната, да је глобални проблем то што малолетници путују сами.

Затварањем граница, како је рекао, охрабрују се кријумчари, те Шодер наглашава да УНХЦР подржава државе да склапају билатералне споразуме и да међусобно сарађују.

Представница Комесеријата за избеглице Јелена Шурлан наводи да је тренутно у Србији 2.858 миграната и да је за њих наша земља транзит до ЕУ.

Србија је, како каже, обезбедила деци мигрантима да иду у основну и средњу школу, као и да је њихова интеграција велики изазов као и свуда у свету. 

Напомиње да се ради и добровољни повратак у земље порекла и да је било 287 таквих повратака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво