Јединствен хуманитарни подвиг – 77 маратона за 77 дана

Крагујевачки параолимпијац Горан Николић за 77 дана, истрчао је 77 маратона на стази у Чикагу. Јединствен хуманитарни подвиг има за циљ прикупљање око 600.000 долара, за завршетак изградње спортске хале Богословије "Свети Јован Златоусти". Остварени резултат, послат је на верификацију канцеларији "Гинисове књиге рекорда".

Ка остварању снова потрчао је 18 априла. После узастопних 77 дана, 3. јула прошао је кроз циљ. Иза Горана је остало више од 3.200 километара. У тај јединствен подухват, ушао је спреман и каже да је могао да истрчи још толико.

"Крајња порука јесте, ако може човек у 52. години, уз то и са инвалидитетом, мислим да много млађи немају право на изговор, да не могу барем оних 5 километара колико Светска здравствена организација и лекари препоручују", рекао је Николић.

Први подвиг остварио је 2012. године. Истрчао је 10 маратона за 10 дана.

Четири године касније прошао је кроз следећи циљ са 55 узастопних маратона. Подвиг његове челичне воље у Чикагу свакодневно је бележен и оком камере.

"Трчали смо и по снегу и по страховитим олујама и по киши и по температури која је била изнад просека, али видите, издржали смо и сада смо ту", навео је сниматељ Мирослав Аксентијевић.

Горан је имао само један мотив - да скрене пажњу и унапреди квалитет живота особа са инвалидитетом.

Мисија маратона у Чикагу је прикупљање средстава за завршетак спортске сале Богословије. У томе ће помоћи и град.

Довршавањем хале, каже Николић, постигло би се да цео физички простор и сви садржаји у њему,буду апсолутно приступачни свим особама са инвалидитетом.

"Надам се да овај имиџ и епитет који смо стекли, да нам помогне, да кроз одређене пројекте, да кроз могућност приступа фондовима, завршимо овај пројекат", истакао је градоначелник Крагујевца, Радомир Николић.

Бициклиста, атлетичар, спортски радник, Горан Николић, помера границе људске снаге и воље.

Својим делом крагујевачки и српски спорт уписао је у историју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи