Избеглице ће моћи да откупе станове

У седам градова у Србији од 2004. до 2008. године некадашње Министарство за капиталне инвестиције, уз помоћ италијанске владе и организације УН Хабитат, саградило је 530 станова по програму СИРП, који је био намењен трајној интеграцији избеглица. Избеглице су биле у обавези да плаћају кирију, што је постао велики проблем, али без права на откуп и власништво. Влада Србије недавно је усвојила закључак којим се омогућава откуп ових станова.

Избегличка легитимација Јована Медића важи од "Олује". Сада када ће моћи да откупи стан у коме живи претходних 11 година, размишља о повратку у Хрватску.

"Па на њихов трошак, па не могу више ни на српски трошак, браћа Срби на плећа да ме носе. То је 24 године, ево живим без струје осма година – не радиш, не можеш до средстава", каже Јован Медић, избеглица из Хрватске.

Кирију многи нису могли да плаћају. Цена закупа за станове по квадрату била је од евро двадесет до евро шездесет, колико је било у Нишу.

"Већа него што би можда требало за такву групу становништва и за некакву трајну интеграцију, једноставно то је од старта настало као проблем, ја сам тај проблем затекао и тај проблем решити је врло деликатно", напомиње Владан Стојановић из Градске стамбене агенције у Нишу.

"Велики проблем и биће велики проблем и за будуће закупце – дуговања од укупно 21 милион динара на име досадашње закупнине који је требало да се плаћа јединици локалне самоуправе", наводи Никола Рибарић, начелник градске управе за здравствену и социјалну заштиту у Крагујевцу.

Иако је могућност откупа станова из програма СИРП за локалне самоуправе добра вест, дуговања прате и други проблеми.

"Приликом изградње свих објеката усељено је 20 одсто домицилног становништа, ово се само односи на избегла лица, а онда доводимо у неравноправан положај домицилно становништво", истиче градски већник у Краљеву Милун Јовановић.

Борис Нужда, повереник за избеглице у Нишу, напомиње да се не зна још увек који ће услови бити и какви.

"Дакле, претпостављам да хоће сви да конкуришу који нису решили своја трајна стамбена питања на неки други начин", додаје Нужда.

Ниш, Крагујевац, Краљево, Чачак, Панчево, Ваљево и Стара Пазова о начину и условима откупа, у наредном периоду ће тек разговарати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи