Нови протест у Штрпцу због градње мини-хидроелектране

Житељи Штрпца поново протестују. И Срби и Албанци, због наставка радова на градњи једне од неколико мини-хидроелектрана, због којих могу да остану без воде. Житељи ове већински српске средине траже помоћ локалне самоуправе, која је наредила обуставу градње, али су машине наставиле поново да раде.

Два месеца су прошла од престанка радова и напада специјалних снага полиције на голоруке мештане Штрпца, који су у страху да могу да остану без воде, блокирали пут.

Машине су тада престале да копају, али су ових дана поново активиране. Активирали су се и житељи Штрпца. Окупили су се данас испред седишта локалне самоуправе и тражили објашњење.

"Они упорно траже од општине да поништи одлуку о забрани градње мини-централе, а они неће да пониште. Горње инстанце не могу да је пониште, али се ради, људи, на дрзак начин, мимо закона, мимо прописа, мимо свега. Ово је дивљаштво, узурпација", поручује Добривоје Стевановић.

Обећање локалне самоуправе је да ће жутом траком спречити машине да пролазеи и тако обуставити радове.

Десетак минута пошто су разговарали са представницима незадовољних грађана, екипа РТС-а затражила је директан контакт са представницима локалне власти. Преко портира, на улазу у општину, пренето нам је да нису ту.

У случају да радови буду настављени, житељи Штрпца остају без воде.

"Њихова намера је јасна онда, да нам узму воду и да нас натерају одавде да се иселимо", каже Милован Филиповић.

Проблем не погађа само Србе који живе у Штрпцу.

"Без воде ми не можемо, види колико има малине, имамо њиву, кукуруз, и сад без воде не можемо. Нико није гледао националитет, нема ту политике, само бранимо нашу воду, наш живот", истиче Агрон Рушити из села Битиња.

У Министарству животне средине кажу да су извођачима дозволе за градњу дали претходни министри, а да обуставу градње могу да нареде само посланици косовске скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво