Срби у Штрпцу су се посветили пољопривреди

У општини Штрпце, једној од локалних самоуправа са већински српским становништвом на Косову и Метохији, у потпуном окружењу косовских Албанаца, живи око 10.000 Срба. Деценијама позната по туризму и ски-центру Брезовица, ова општина се последњих година оријентисала на оно могуће и одрживо – пољопривреду.

Малинарство је експанзију доживело претходних осам година, и сада се, уз просечан род од 18 до 20 тона по хектару, малина бере на око стотину хектара.

"Задовољни смо ценом, па може и боље мало, али прошле године како је било, сада је боље", каже Живан Ђурић из села Севце код Штрпца.

Уз воћарство и сточарство, уз сва ограничења и тешкоће које су околности наметнуле, приход овде доноси и чувени мед, па се пчелари у стотинак домаћинстава.

"Што се тиче пласмана немамо проблем, сви знају да је наш мед квалитетан. Крећемо се, идемо свугде, али мало са страхом, није баш свеједно", каже Јовица Шаркоћевић из села Беревце.

Деце и младих, овде ома око 2.000. Ту су три основне и једна средња школа, а Влада Републике Србије гради и ново обданиште. Незапосленост је велика брига, а помоћ најугроженијим породицама обезбеђује и Црвени крст.

"Остају и надају се у будућности решењу тих проблема у виду запошљавања, како би решили свој егзистенцијални проблем и жељу да остану на вековним огњиштима", истиче Ивица Вања Пужић из Црвеног крста Штрпце.

У Штрпцу кажу да је овде, заправо, највећи послодавац Влада Републике Србије, јер редовне приходе имају само запослени у локалној самоуправи и државним органима. Све је, међутим било много другачије, док је ски-центар Брезовица радио пуним капацитетом.

Са 300 стално запослених, индиректно, овај туристички комплекс је обезбеђивао приходе и за око 2.000 становника општине.

"Овај крај је, малтене, био жив онолико колико је Брезовица радила. Сав вишак производа својих, са села, што производе, од млека, меса, јаја, сира, свих повртарских и воћарских производа, откупљивано је у ски-центру Брезовица. Сада је ситуација сасвим другачија", каже бивши директор хотела "Нарцис" у Брезовици Станојко Петковић.

Уз све изазове, да би сачували екосистем и водоснабдевање, у Штрпцу месецима покушавају да спрече изградњу мини-хидроцентрале, коју је започела компанија у Приштини. Овде, на ободима Шар планине, две деценије после борби за живот и опстанак, за Србе је много тога још неизвесно, осим одлуке да своју Сиринићку жупу не напуштају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара