Сазнајте које су карактеристике ракета "мистрал" и ПАСАРС-а

Током посете француског председника Емануела Макрона Србији биће потписано 20 споразума, од којих су пет из области наоружања и војне опреме. Србија од Француске набавља ПВО систем "мистрал" који ће бити интегрисан у систем ПАСАРС домаће производње. Тако ће бити спојени "Терминатор" и широко прилагодљив пројектил земља-ваздух са инфрацрвеним навођењем назван по провансалском северозападном ветру.

Систем ПАСАРС-16, противавионски артиљеријско-ракетни систем назван ''Терминатор'', први пут приказан 2017. године у Новом Саду, конструисан је у Војно-техничком институту. "Терминатор" је израђен у сарадњи неколико компанија - Застава ТЕРВО, Југоимпорт СДПР, а хидраулику и завршну интеграцију израдила је и извела компанија "Србоауто" за само 10 дана.

ПАСАРС систем је смештен на оклопљеној шасији "ФАП 2026БС/АВ" са погоном на шест точкова. На оклопљеној турели интегрисан је топ "Бофорс" од 40мм и две ракете кратког домента РЛН-ИЦ са инфрацрвеним самонавођењем.

Идеја приликом конструкције ПАСАРСА-16 је да се систем лако користи за циљеве у ваздуху, али за циљеве на земљи.

ПАСАРС је опремљен модификованим радарским системом Жирафа, има уграђени аутоматски пуњач и систем за везу са командом батерије.

Према карактеристикама ПАСАРС-16 брзина пуцања из топа износи 300 метака у минуту, елевација топа је од - 4 до 90 степени, док максимални домет топа износи четири километра.

Гостујући у Дневнику РТС-а, помоћник министра одбране у Сектору за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је да ће Србија набавити ПВО систем "мистрал" који би требало да се интегрише у систем ПАСАРС.

Ракете "мистрал" – широка примена ПВО система 

"Мистрал" је пројектил земља-ваздух са инфрацрвеним навођењем који је произведен у компанији "MBDA missile systems" у коју су укључене Француска, Немачка, Италија и Велика Британија.

"Мистрал" се темељи на француском пројектилу SATCP (Sol-Air À Très Courte Portée) чији је развој започео 1974. године, а у производњу улази 1988. године.

Име је добио име по истоименом северозападном ветру у Прованси у Француској.

Користи га 37 одбрамбених снага у 27 земаља широм света.

Реч је о прилагодљивом систему. Његов основни начин коришћења је преко рамена војника.

Међутим, постоје и преносни делови путем којих "мистрал" може да се монтира на оклопна возила, бродове и хеликоптере. На тај начин своју примену је нашао у хеликоптерима "газела" и "јурокоптер тајгер".

Мистрал је прилагођен и испаљивању с бродова и дизајниран с две ракетне јединице. Такав систем назван је "Синбад".

Пре ПАСАРС-а, ракете "мистрал" монтиране су на модуларни систем ПВО "талес".

На службеним испитивањима "мистрал" је у више од 90 одсто случајева са прецизношћу погађао мету.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво