Бинички му је посветио "Марш на Дрину", а данас има запуштен споменик

После сто година у општини Лазаревац подигли су спомен-обележје команданту "Гвозденог пука" Миливоју Стојановићу Брки, на брду Кременица где су вођене борбе током Колубарске битке. Ни после две године од подизања спомен-обележја није урађен адекватан прилаз па изостају организоване посете том важном месту.

Војислав Николић са групом мештана Бистрице био је иницијатор подизања спомен-обележја Миливоју Стојановићу Брки, команданту "Гвозденог пука".  Општина Лазаревац се прикључила подизању обележја.

После две године мештани указују да је спомен обележје запуштено, да нема адекватног прилаза Кременици.

"Требало би на првом месту да се ово спомен обележје огради због животиња и паса који врше нужду. Даље, требало би довести асфалтни пут довде да могу да дођу екскурзије које долазе у спомен-костурницу у Лазаревац и ту да виде где је та битка била", објашњава Николић.

Мештани Бистрице залажу се да спомен-обележје буде осветљено и да се на Кременици изгради јавна чесма.

У локалној самоуправи већ су планирали да инфраструктурно опреме и ово поприште Колубарске битке.

"Важно је да смо поприште места где је погинуо Миливоје Стојановић Брка уврстили у програм Колубарске битке која је државна церемонија и свакако ћемо и наредних година чинити све да то место буде прикладно људима који су дали живот за слободу Србије", наводи Бојан Синђелић, председник општине Лазаревац.

На брду Кременица где је чувени официр погинуо предводећи јуриш српских ратника, вођене су велике борбе током Колубарске битке. 

Миливоје Стојановић Брка прославио се са својом јединицом и током битке на Церу. Инспирисао је композитора Станислава Биничког да му посвети чувени "Марш на Дрину".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се