Уништено више од 20 надгробних споменика у Липљану

У ноћи између петка и суботе, непознати вандали поломили су, порушили и уништили више од двадесет надгробних споменика на православном гробљу у Липљану. Канцеларија за КиМ тражи осуду и реаговање против мржње.

Од преузимања ингеренција међународне заједнице на Косову и Метохији, ово православно гробље је више пута било на мети вандала.

"Преко двадесет споменика је порушено. Позвали смо полицију, то смо једино могли, и ево и сами можете да видите шта је овде урађено. Дешавало се и раније, рушили су споменике који су ближе путу. Овог пута су ушли дубље у гробље, да се ваљда не види, не примети, и порушили су преко двадесет спомен плоча, а на једној плочи су извршили и нужду", рекао је за РТВ Грачаница председник српске заједнице у Липљану Јовица Мирић.

Преостали Срби сматрају ово поруком да нису пожељни у Липљану.

"Са великим болом и тугом су наши мештани добили прву информацију да су уништена два надгробна споменика. Међутим, када смо дошли на лице места, видели смо да је више од двадесет споменика срушено, поломљено, уништено. Шта ми преостали Срби још можемо да очекујемо, ако им и наши мртви сметају. Ово је порука да не желе суживот са нама, да нема будућности овде за нас", истако је Зоран Радић, представник Срба у општини Липљан.

Увиђај је извршила косовска полиција.

Канцеларија тражи осуду и реаговање против мржње  

Рушење више од 20 српских надгробних споменика у Липљану, у ноћи између петка и суботе, показује да је идеологија мржње и даље свеприсутна међу сепаратистима, али и да је шовинистичко оргијање на Косову и Метохији чињеница која никога на западу не узбуђује, јер то су само српски гробови, саопштила је канцеларија за КиМ. 

Из Канцеларије поручују и да мржња која некажњено буја, без одговора и осуде, обично на крају пронађе и живу мету, и зато култура рушења и уништења мора бити третирана онако како се третира и у осталим деловима Европе - "јасном осудом и одлучном реакцијом".

"Да су било где у Европи у акту шовинистичке мржње уништени било чији надгробни споменици, то би била светска вест, емитована у првим минутима информативних емисија глобалних ТВ мрежа, међутим Липљан као да није у Европи, а српски покојници као да немају право на миран починак као покојници других европских нација", указује се у саопштењу.

Како се додаје, овај страшан и за сваку осуду инцидент ће евентуално бити забележен у неком од бројних међународних извештаја, и то вероватно само у фусноти испод закључка "да на самопроглашеном Косову цветају мир, љубав и демократија". 

"Спаљене цркве и манастири, узурпирана имања, порушени споменици и прекопани гробови, јесу права слика друштвене стварности на самопроглашеном Косову, и свако ко то негира јесте саучесник у тихом континуираном погрому који се годинама одвија над српским народом и хришћанским наслеђем на самопроглашеном Косову", указује Канцеларија у саопштењу. 

Председник општине Грачаница Срђан Поповић најоштрије је осудио рушење преко двадесет надгробних споменика на православном гробљу у Липљану и од надлежних затражио детаљну истрагу и проналажење одговорних.

"Овакви инциденти враћу нас у прошлост и не допринесе стабилизацији и свеукупном миру и изградњи поверења. Етничка, верска и културна различитост су високе друштвене вредности које морамо поштовати. Рушење надгробних споменика на православном гробљу у Липљану представља вандализам који је непримерен савременој цивилизацији, а који се нажалост понавља већ две деценије", истакао је Поповић. 

Указао је да су ови поступци за сваку осуду и у супротности са српским настојањима ка изградњи мирног и бољег живота за све грађане.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јул 2019, 08:47) - Hasan [нерегистровани]

Bruka

To treba debelo kazniti. 

(недеља, 14. јул 2019, 07:26) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Imamo li mi saradnju sa ostalim medijskim kucama u svetu?
Ako imamo, svima njima poslati slike porusenih grobova, uz propratni tekst koji ce sastaviti akademici, sa koncizno jasnom porukom, sa posebnom paznjom, prilagodjen svakom "trzistu" ponaosob.
Tako se nastupa.
Iskoristiti svaki zlocin, jer rusenje nadgrobnih spomenika jeste zlocin, svetu pokazati na kakvim principima stoji samoproklamovana, teroristicka tvorevina koju su priznali kao drzavu!
Valjda makar za to imamo kapacitete. Domaca javnost zna s kim imamo posla, ali strana tek treba da sazna!!! Poslati svima kao udarnu vest.

(недеља, 14. јул 2019, 05:21) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Непознати вандали

Зна се ко су вандали. 

(субота, 13. јул 2019, 22:21) - anonymous [нерегистровани]

Država da se uključi

Država Srbija treba ovo da dokumentuje i posalje na adrese vlada svih zemalja u svetu, da vidi svet bez savesti koga je priznao i da li ovakva tvorevina sa ovakvim ljudima postoji jos bilo gde u svetu. Takodje treba napraviti dokumentarni film u kojem ce biti ovo prikazano.

(субота, 13. јул 2019, 21:28) - Ivan [нерегистровани]

Evropskim zvanicnicima

Lepo okaciti snimke naFB stranice evropskih politicara i EU, pisati komentare sta se desilo...

(субота, 13. јул 2019, 20:27) - Sava [нерегистровани]

Najbitnije je

Da se obe strane uzdrže od provokacija
( verovatno će reći Maja Kocijančić, ukoliko bude uopšte išta rekla)

(субота, 13. јул 2019, 20:02) - ,," [нерегистровани]

Истребљење

По свим правилима и схватањима, ово је истребљење (genocide) које траје последњих осамдесет година. Током ратова се само појачавало.

-------------------------------------------

Неки други који своје богомоље, у сред места, могу да несметано користе, могу да посете своја гробља, могу да живе у својим родним местима, њихова гробља нису зарасла у коров, могу да купују производе који имају написе на њиховим језицима...

Ти исти су пуних уста да су истребљени и држе предавања својим жртвама о злочину без казне.
(субота, 13. јул 2019, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

to su ljudi

kojima je Bog zastava albanska , ljudi koji se odricu svake vjere i vjerovanja u Boga.Njima je nepoznato sta je grijeh a sta zlo.Savjest je za njih nepoznata.

(субота, 13. јул 2019, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

slika

Traženje osude je pucanj u prazno. Pravite video zapise, fotografije, pa to gurajte što dalje i što upornije možete!

(субота, 13. јул 2019, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

O tome

Se na zapadnu nista ne prica.