Студенти из САД упознају здравствени систем Србије

Универзитет у Београду већ четири године организује за студенте Нортвестерн универзитета из СAД програм под називом "Упоредна анализа јавног здравља: Србија и Босна и Херцеговина". Студенти се тако током једномесечног боравка у Србији упознају са системом и политиком здравствене заштите у нашој земљи.

Током програма у Београду амерички студенти се упознају се са језиком, културом, новијом историјом, здравственим системом, са посебним освртом на изазове у области менталног и јавног здравља.

"Обилазили смо болнице, разговарали смо са антрополозима, лекатима, слушали о њиховом искустуву и о томе како генерално помажу народу", каже Адам Стригин.

"Добро смо се забавили, научила сам много о овом региону, о којем нисма ништа знала пре него што сам овде дошла", рекла је Џастина Похора.

Питер Лок, професор и директор летње школе у Београду, објашњава да је за студенте то шанса да се упознају са здравсрвеним системом и здравственом негом која је специфична у овом региону.

"Да бисмо их припремили за посао лекара, посао међународних односа, невладиним и хуманитарним организацијама и уопште за праксе у установама јавног здравља", додаје Лок.

На овом послу уклуљени су Филолошки, Медицински и Факултет политичких наука.

"Колеге са мог иснтитута и ја се трудимо да им на најбољи начин презентујемо не само предавањима већ их водимо и на теренске посете да виде како изгледа дом здравља, што њима изузено интересантно јер неку сличну институцију немају и наравно једну болницу што је Бежанијска коса", наводи Бојана Матејић са Медицинског факултета.

Ректорка Унивезитета у Београду Иванка Попоповић очекује да ће представници Медицинског факултета ићи у једну узвратну посету Универзитету Нотвестерн, њиховом Медицинском факултету. Сматра да ће се сарадња ширити.

Многи студенти су први пут изван САД. Следеће недеље, по завршетку боравка у Београду, одлазе за Сарајево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво