Нова услуга у Београду – привремени боравак особа са сметњама у развоју

Београд је први у Србији обезбедио предах услугу, за привремени и повремени боравак особа са сметњама у развоју. Та услуга намењена је целој породици, драгоцена је родитељима који често нису могли да оду на лечење, да заврше обавезе или отпутују, зато што није имао ко да преузме бригу о њиховој деци. Проблем је што могу да је користе само особе млађе од 26 година.

Задовољни су родитељи зато што коначно о њиховој деци има ко да брине док су они на лечењу, завршавају обавезе или морају да отпутују.

Најзаслужнији су родитељи чија су деца сада одрасли људи. Вишегодишња борба тих родитеља се исплатила, али њихова деца немају право на њу, јер су у међувремену прерасла старосну границу.

"Ја имам сина који има 34 године. Он је већ зрео за неке друге видове социјалне заштите. Све сувише споро иде, нисмо превише одмакли у тим услугама социјалне заштите. Недостаје то становање уз подршку, надлежности се пребацују с државе на град", каже Мирко Гојић, председник београдског удружења за помоћ особама с аутизмом.

"Мени би значило, мени је муж умро, ја сама живим са сином, имам доста година. И због њега, да се привикава на оно што га чека кад мене не буде било", наводи Драгана Поповић. 

За сада ову услугу користе углавном деца из дневних боравака која су већ у систему.

"Дете кад дође овде, зависи од Центра за социјални рад и од родитеља, колико дана треба да проведе овде, и онда ви на основу тога правите план и програм", каже Петар Јорданов, директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.

Више од половине деце која долазе у дневне боравке у главном граду старија су од 26 година. 

"Схватили смо да ће њима на неки начин бити ускраћена могућност коришћења овог смештаја, тако да смо препознали њихове потребе и писаним путем се обратили за измену правилника и имамо инфофрмације да ће он у наредном периоду и бити измењен, тако да ће овај објекат и ова услуга бити доступна и старијим корисницима", каже Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту. 

У објекту у Шекспировој могу да бораве 45 дана годишње. Родитељи сада већ одраслих особа с инвалидитетом, боре се и за успостављање услуге становање уз подршку, коју би користила њихова деца када остану сама.

број коментара 0 Пошаљи коментар