Подземни каблови за стабилно снабдевањe Београда струјом

Једина решења за пренос струје у великим урбаним срединама данас су подземни електроенергетски каблови. Предузеће "Електромрежа Србије" завршило је постављање једног таквог кабла у централном делу Београда који подиже енергетску безбедност читаве престонице. Инвестиција је вредна 2,7 милиона евра.

Трафостанице "Плави мост" и "Аутокоманда", повезује сада 3,2 километра подземног високонапоског кабла. ЕМС ускоро почиње изградњу још два таква кабла која ће ићи преко моста на Ади до Новог Београда, чиме ће бити заокружен високонапоски прстен за несметано напајање струјом и уског језгра града.

"Овим смо доказали да можемо да обезбедимо сигурност, поузданост и даљи развој језгра града и омогућимо реализацију свих капиталних пројеката значајних за предстоницу Србије", истакла је генерална директорка "Електромрежа Србије", Јелена Матејић.

Све више нових, стамбених и пословних зграда, али и индустријских зона у Београду, захтева и савремену електроенергетску инфраструктуру.

Градоначелник Београда Зоран Радојчић каже да се тим пројектом обезбеђује стабилно снабдевање струјом српске престонице.

"Такође је важно што инвеститори увек када желе да дођу у неки град, у овом случају Београд, прво питају за ту инфраструктуру", наглашава Радојичић.

Нови подземни кабл за пренос струје ЕМС већ поставља и у Крушевцу, а у току су припремни радови и за један у Новом Саду. Кажу да је реч о најсавременијој технологији и опреми која готово елиминише кварове.

Јелена Матејић поручује да је та технологија потпуно сигурна, одржива, напредна и да иде у корак са Европом и светом.

У свим градским срединама постепено ће реконструисати и старе, дотрајале подземне електроенергетске каблове.

број коментара 0 Пошаљи коментар