Додатни рок грађанима да прикупе документацију за девизну штедњу

Предлог измена закона, који ће се пред посланицима наћи у понедељак, предвиђа продужење рока за одлучивање по потраживањима неисплаћене девизне штедње за шест месеци.

Изменама и допунама Закона о регулисању јавног дуга по основу неисплаћене девизне штедње грађана код банака у Србији и њиховим филијалама на територији бивше СФРЈ, продужава се рок за одлучивање по потраживањима за шест месеци, односно до 23. децембра ове године.

То је данас на седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава образложила државна секретарка Министарства финансија, Јелена Танасковић.

Танасковићева је навела да на тај начин Комисија за израду предлога о утврђивању права на исплату има могућност да прикупи документацију која је неопходна грађанима, а коју они још увек немају, јер се углавном прибавља из банака које су у стечају.

То је, према њеним речима, био велики проблем и сада грађани имају додатни рок да дођу до тражене документације.

"Да они не би били оштећени, предлог Министарства финансија је да се смањи број полугодишњих рата исплате са 10 на осам и на тај начин би крајњи рок исплате уместо фебруара 2024. године био померен на август 2023. године", рекла је Танасковићева.

Како је напоменула, помера се почетак прве исплате за шест месеци, али су рате веће и краће.

Подсетила је да је Закон о регулисању јавног дуга у Србији по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Србије и њиховим филијалама на територији бивших република СФРЈ ступио на снагу 30. децембра 2016. године.

Измене тог Закона пред посланицима ће се наћи у понедељак, 15. јула.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара