"Београд један од најбезбеднијих градова у Европи"

Стопа криминала у престоници бележи константан пад и данас се српска престоница сврстава у један од најбезбеднијих градова у Европи, истакао је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, саопштио је МУП.

Небојша Стефановић је прецизирао да Београд у поређењу са другим европским градовима попут Будимпеште, Хамбурга, Беча или Берлина, има најмањи број извршених кривичних дела.

Истакао је да је у првих шест месеци ове године у Београду извршено 10.616 кривичних дела, што је за 14,8 одсто мање у односу на исти период 2018. године, као и да је на територији главног града у поменутом периоду почињено пет кривичних дела тешко убиство и да су сва расветљена.

"Важно је да грађани знају да је полиција урадила свој посао, јер смо у претходном периоду били сведоци злонамерних коментара како се у Београду изврши велики број кривичних дела за која се никад не нађу одговорни, што апсолутно  није тачно", рекао је Стефановић, наводећи да је у истом периоду прошле године у Београду почињено 13 кривичних дела тешко убиство, од чега је до сада расветљено 10.

Додао је и да је од почетка године почињено једно кривично дело убиство са елементима организованог криминала, које је београдска полиција расветлила и на нашој територији ухапсила саизвршиоца, док је у Чешкој ухапшен починилац.

У првих шест месеци ове године од почињених 110 кривичних дела тешка телесна повреда, београдска полиција је расветлила 97,5 одсто, док је од 70 кривичних дела лака телесна повреда расветљено око 98 одсто.

Говорећи о кривичним делима из области имовинских деликата, министар је навео да је у првих шест месеци ове године број разбојништава смањен за 41,2 одсто, број кривичних дела неовлашћеног коришћења туђег возила за 32,2 одсто, а број тешких крађа за  око 25 одсто.

Такође, београдска полиција у првих шест месеци ове године запленила је око 200 килограма марихуане, 20 килограма хероина и три килограма кокаина.

"Повећана је и количина одузетих наркотика и у првих шест месеци 2019., али ћемо наставити да  инсистирамо на још бољим резултатима. Очекујем од полиције у наредном периоду озбиљне репресивне акције у борби против наркотрафикинга, јер у тој борби морамо бити кадри да победимо и да кроз међународну полицијску сарадњу спречимо, не само дистрибуцију на својој територији, већ и транзит сваке врсте наркотика", поручио је министар.

Стефановић се захвалио припадницима Полицијске управе за град Београд на континуираном раду.

"Рад Полицијске управе за град Београд у првој половини 2019. године одликовало је изузетно залагање целокупног старешинског и полицијског кадра и резултати који су допринели да се грађани осећају безбедније. Они су својим озбиљним и пожртвованим свакодневним радом остварили резултате, по којима се Београд данас сврстава у један од најбезбеднијих градова у Европи", истакао је министар захваливши се начелнику ПУ за град Београд Милану Станићу и његовом тиму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се