Кредит за решавање проблема у водоснабдевању

Споразум за финансирање обнове и унапређења система за водоснабдевање потписале су Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије и Европска инвестициона банка. Тај пројекат, вредан 80 милиона евра, од којих ЕИБ даје кредит од 40 милиона, а 10 милиона су бесповратна средства, помоћи ће да се такав систем водоснабдевања успостави у 25 општина.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је рок отплате кредита 30 година, грејс период је пет година а фиксна каматна стопа је 1,5 одсто годишње.

"Дакле, стварно изузетно повољан кредит. Посебно зато што је ово пројекат који је насушна потреба нас у Србији, грађана Србије и знам колико је водоснабдевање огроман проблем скоро у свим, нажалост, локалним самоуправама. Са овим сам се суочавала и као министар за државну управу и локалну самоуправу", каже Брнабићева.

Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима каже да су локалне самоуправе задужене за идентификацију приоритета, за припрему пројеката и за израду пројектно-техничке документације.

Према његовим речима, финансирање ће бити обезбеђено за пројекте у оним локалним самоуправама које најпре спреме пројекте за реализацију.

"Ово је веома важно питање квалитета воде и снабдевања и то је кључно за становништво Србије, али је наравно битан елеменат за Србију на њеном путу ка ЕУ и као део низа еколошки оријентисаних реформи које је неопходно предузети", каже Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво