Што јужније – то безбедније од непогода, пратите метео-аларм и на одмору

Kлиматолог Владимир Ђурђевић упозорио је да ћемо се у будућности чешће сусретати са временским непогодама јер је клима измењена. Ипак, ако страхујете од невремена, безбедније су јужније локације, ближе Африци. Где год да одете, пратите упозорења метеоролошких служби.

Владимир Ђурђевић са Физичког факултета у Београду указује да није могуће неколико недеља унапред предвидети невреме попут оног које је погодило Халкидики.

"Лети смо увек у ризику од таквих непогода, поготово зато што је клима промењена. Савет људима је да прате информације преко интернета. На нивоу Европске уније постоји метео-аларм попут оног у Србији. Дају се информације о томе да ли се очекује неки екстремни догађај за тај или наредни дан, у виду жутог, наранџастог или црвеног метео-аларма. У односу на то туристи могу да планирају активности у смештају", рекао је Ђурђевић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Туристи су рекли да је на Халкидикију било ведро време, и за само неколико минута настала је олуја.

"Типично је да се тако брзо развијају и дођу ни од куда. Онда је интензитет јачи него када имате систем који путује ка вама. Није изненађење што је дошло до оваквог догађаја", рекао је Ђурђевић.

Објашњава да се то дешава када се сударе хладна ваздушна маса са севера и топла са мора. Невреме није погодило само Грчку, већ и Италију, Хрватску, Црну Гору, Албанију.

Ово је, иначе, трећа година да је невреме погодило Халкидики. То подручје је ризичније јер је ближе северу земље и локацији где се сусрећу континентална и медитеранска клима, указао је Ђурђевић. Каже да је клима промењена и да могу да се очекују овакве ситуације.

На питање које дестинације су безбедије од Грчке, Ђурђевић одговара – ако желите да избегнете непогоде идите што јужније. Ни то није гаранција.

"Предлажем да се иде што јужније ако бисте да избегнете непогоде, ближе Африци. Ти региони су стабилнији и мање изложени оваквим стварима. Али то није гаранција да ћете негде наћи локацију која је потпуно безбедна", напоменуо је Ђурђевић.

И Београд је пре двадесетак дана погодило невреме, које је по количини падавина било интензивније. Међутим, ветар је био слабији него сада у Грчкој.

"Тамо је ближе мору, постоје додатни услови. Заиста је било невероватно, видели смо да су кампери преврнути, порушена инфраструктура, разбијена врата. Ти ветрови припадају тропској олуји, што је стадијум пре урагана", рекао је Ђурђевић и закључио речима да је то тип климе који ће у будућности бити присутнији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво