Данас је Петровдан

Српска православна црква слави Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. С обзиром на то да је ове године празник пао у петак, Петровдански пост започео 24. јуна траје још данас.

Свети апостоли Петар и Павле сматрају се првим проповедницима и учитељима новозаветне вере. Заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први је од ученика изразио непоколебљиву веру у Христа. Као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији. Сматра се писцем две посланице које су придружене Новом завету.

Свети апостол Павле најпре је био фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана. Пошао је за учењем сина божијег и постао један од навећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве. Оба светитеља погубљена су у Риму.

Петар је распет на крсту, али главом надоле јер је сматрао да је недостојан да буде погубљен на исти начин као његов учитељ.

Павлу, римском држављанину, истог дана одрубљена је глава.

У народу, празновање Петровдана започиње вече пре, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе. Пале се на местима где се народ окупља, на трговима и раскршћима, симболишуће некадашње прогоне хришћана. Обележава се као крсна слава многобројних породица.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво