Злочини у породици бруталнији, ћутање охрабрује насилнике

Ако жртва нема снаге да пријави насиље, немогуће je да за то насиље нико није знао, каже за РТС државни секретар у МУП-у Биљана Поповић Ивковић. Закон је омогућио потпуно анонимну пријаву и државна секретарка апелује да, ако грађани имају сазнање o насиљу, позову полицију.

Биљана Поповић Ивковић, државнa секретаркa у Министарству унутрашњих послова, навела је гостујући у Београдској хроници да је ове године број настрадалих жена у породичном насиљу мањи за 30 одсто у односу на прошлу годину.

Међутим, о томе се више говори јер су злочини монструознији и бруталнији, напомиње Поповић Ивковићева.

Интересантно је, додаје, да је од почетка године било 11 мушких жртава, што је 83 одсто више него прошле године, када их је било шест.

Истиче да ове године 11 од 16 жртава никада није пријавило насиље. "Ако жртва нема снаге да пријави насиље, из страха или ко зна којег разлога, просто је немогуће да за то насиље нико није знао", указује Поповић Ивковићева.

Закон је омогућио анонимну пријаву и државна секретарка апелује да ако грађани имају сазнање да се негде догађа насиље, то пријаве полицији.

Наводи да се насиље може пријавити на број 192 или 0800 100 600.

"Потпуно анонимно, нико вас неће позивати у полицијску станицу, нећете бити део кривичног поступка нити сведок", наглашава државна секретарка.

Када неко доживи породично насиље, најбоље је да позове полицију, али у случају да се неком повери, онда та особа којој се жртва поверила треба да позове полицију. "Морамо да охрабримо жртву да пријави насиље", истиче државна секретарка.

Поблематика породичног насиља се стављала под тепих деценијама, а сада је ситуација другачија – постоје закони, обучени полицијски службеници, напомиње Поповић Ивковићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво