"У Војводини од следеће године без листа чекања за зрачење"

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да у Војводини од почетка 2020. године више неће бити листа чекања за зрачење јер ће тада у функцији бити укупно шест акцелератора, односно апарата за зрачење.

Пет акцелератора биће у Институту за онкологију и један у Институту за плућне болести у Сремској Каменици, најавио је Лончар током обиласка Институтута у Каменици, где су у току радови на проширењу капацитета те установе за зрачну терапију. 

"Радови су у току. За пацијенте имамо обећање да ће до 30. новембра ово све бити готово. Сва опрема је стигла — ради се о два акцелератора, скенеру, свој пратећој опреми, плус грађевински радови, који нису нимало једноставни. Постоје посебне процедуре које морају да се спроведу, јер ови апарати могу само у тим условима да раде", рекао је министар Лончар.

Навео је да је њима најважније да се пацијенти јављају на време лекару, како би се на време откриле неке од најтежих болести, попут карцинома и како би лекари могли што пре да их излече од малигних болести. 

Због тога је, истиче, важно да у здравственим установама буду обезбеђени најсавременији услови за лечење најтежих болести.

"Већ смо купили, набавили, сазидали, опремили више од десет акцелератора, обновили смо у Сремској Каменици Онкологију два, направили смо Центар за 'икс' и 'гама' нож. Имамо акцелераторе у Кладову, Нишу, Крагујевцу, свим оним местима где тога није било. Само замислите каква је била ситуација без тих 11 акцелератора. Нажалост, неки од њих нису ни дочекали зрачење", рекао је Лончар.

Вредност радова у Институтима у Сремској каменици је 6,5 милиона евра.

"Више нећемо имати листе чекања за зрачење у Војводини, када почну да раде нова три акцелератора и то је најважније", рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић. 

Истакао је да је ово највећа и најзначајнија инвестиција у здравству у Војводини. 

"Иза нас је тежак период, када није било системског улагања у здравство, али у последње три године показали смо како се република и покрајина окупљају око заједничких пројеката", навео је Гојковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи