Србија стари – млади одлазе, а беба све мање

На Светски дан становништва процењује се да ће до краја века на планети живети око 11 милијарди људи. Док се број становника планете повећава у Европи, па и у Србији, нас је све мање и све смо старији. У Србији се овај Дан симболично обележава отварањем живе библиотеке, под слоганом "Не цени књигу по корицама". Живе књиге су људи и њихове животне приче.

"Ромкиња с инвалидитетом" је прича о девојчици која рано остаје без мајке и чији живот би био много другачији да није имала вољу и снагу да се избори за боље сутра.

"Мајка ми је умрла кад сам имала четири године, и онда сам остала с оцем још нас четворо-петоро деце. Јако је тешко било моје детињство, али нисам хтела да се предам, ишла сам даље и препоручујем свим девојкама и дечацима ромске популације да иду даље и да се боре и да наставе сви школовање", истиче Драгица Јовановић.

Светски дан становника Србија дочекује као трећа по демографској старости у Европи.

"То никако не значи да треба данас да пошаљемо поруку ‘старих је много, то значи да сте сувишни и да је то оптерећење за државу'. Не, то је озбиљан ресурс и људи који су заслужни данас за наш квалитет живота. Ипак, ред је и једна оптимистична порука, а то је да нам се ове године родило више беба него иначе, то је разлог данас да будемо радосни а не и разлог за оптимизам", напомиње повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић указује да су наше карактеристике одложено рађање, недовољно рађање, старост становништва, миграције. То су уједно, каже, циљеви и задаци који стоје пред свима нама.

"Нема ниједне Владе, ниједне организације, ниједне стручне и академске институције која може сама да ради на решавању ових питања", истиче Ђукић Дејановићева.

Већи проблем од тога што годишње Србију напусти 30.000 људи је то што се највећи број њих никад не врати земљу.

"Ако радимо само на пуком броју деце, повећању броја деце, ми ћемо онда долазити до тога да ће нам се деца рађати, ми ћемо их као држава школовати, а они ће опет када заврше школовање одлазити у друге земље", додаје Марија Раковић из Фонда за популациону политику УН.

Нема мера пулационе политике која даје резултат на кратак рок. Уз финансијску подршку државе, неке од препорука поверенице за заштиту равноправности су да се подстиче одговорно родитељство, омогући родитељима да ускладе посао и породицне обавезе, да се у школе уведе здравствено и сексуално васпитање као и што пре укине Закон о максималном броју запослених у државном сектору...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво