Почиње коришћење система е-Инспектор

Од данас 36 инспекција у Србији почиње да користи информациони систем е-Инспектор. Премијерка Ана Брнабић поручила је да је Србија на тај начин добила потпуно електронски и транспарентан инспекцијски надзор, који је једини такав у Европи.

Новом информационом систему е-Инспектор приступило је 36 инспекција, а преосталих седам ће бити укључено до краја године.

Ана Брнабић је на 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор истакла да Србија тако показује да може да буде једина у Европи.

"Можемо да будемо лидери када уложимо енергију, време и новац и када држава у целини стане иза неког пројекта", нагласила је премијерка.

Како је рекла, инспекције су један од основих стубова у борби против сиве економије, за достизање фер конкуренције на тржишту, борбе против корупције и јачања привреде, а посебно сектора малих и средњих предузећа и предузетништва које нам је неопходно за већи и бржи раст.

"Драго ми је што хоћете да учите и да се развијате како би пружали боље услуге грађанима и привреди", истакла је Брнабићева. 

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић је истакао да ће захваљујући систему е-Инспектор цео поступак бити много транспарентнији, ефикаснији и јефтинији за привреду.

"То ће у великој мери променити статус инспектора и природу инспекцијског надзора. Поступак ће бити много транспарентнији и без дуплирања, као и много ефикаснији и јефтинији пошто ће бити без папирологије. Само један поднесак о извршеном инспекцијском надозору кошта око 15 евра у папирологији", навео је Ружић.

Додао је да ће бити остварен велики бенефит за буџет и привреднике.

"Данас ће Канцеларија за ИТ и електронску управу свим инспекторима који су прошли обуке, како би радили на електронском сервису е-Инспектор, дати нове лаптопе", нагласио је Ружић.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић указао је да је Канцеларија у претходних годину и по дана радила на имплементацији овог веома сложеног информационог система електронске управе.

"Од сутра ће 1.500 наших инспектора на терен изаћи користећи лаптоп рачунар, мобилни интернет и квалификовани електронски сертификат", рекао је Јовановић.

Председник Мреже инспектора Србије Драгоман Пауновић је рекао да су постигнути велики резултати, пре свега на побољшању статуса инспектора.

"То побољшање смо прошле године постигли за локалне инспекторе, а мерама које је сада Влада усвојила републичке инспекторе преводимо у звање самосталних саветника и самим тим подижемо и њихову плату", рекао је Пауновић.

Додао је да је Влада усвојила и закључак којим ће се повећати број инспектора с обзиром да, додао је, тренутно у Србији има нешто више од 4.000 инспектора што је четири пута мање од стандарда који важи у Европској унији.

"Основу за даљи рад, за реформу инспекција овим постижемо и надам се да ћемо у предстојећем периоду наставити заједнички рад и да ћемо инспекцијске службе поставити на ниво какав је потребан Србији и њеним грађанима", рекао је Пуновић.

Председник Скупштине НАЛЕД-а Драган Пенезић је рекао да проблем сиве економије у Србији, према последњим истраживањима, обухвата око 15 одсто БДП-а.

"Имајући у виду да скоро пет милијарди евра сваке године заврши у тим сивим токовима одговорна привреда подржава сваки вид активности који ће допринети сузбијању тог проблема. Ту пре свега мислим на годину борбе против сиве економије чиме је Влада Србије показала да жели стратешким приступом да решава овај проблем и у оквиру мера које се тичу акционог плана за сузбијање сиве економије сигурно је реформа инспекције једна од најбитнијих", рекао је Пенезић.

Управо из тога разлога, истакао је, одговорна привреда окупљена у НАЛЕД-у подржава сваки вид повећања капацитета инспекцијских органа.

"Ми смо у сарадњи са Европском банком за обнову и развој омогућили средства за успостављање Координационе комисије за инспекцијски надзор која ради у пуном капацитету у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, а уз помоћ Краљевине Холандије и норвешке амбасаде радимо на успостављању система за споразум о признању прекршаја у области сиве економије, као и за побољшање управног надзора инспекција", рекао је Пенезић.

Све то, истакао је, води новим мерама које ће омогућити смањење сиве економије.

Пенезић је додао да је једна од ствари на којима НАЛЕД тренутно ради је успостављање јединственог контакт центра за инспекцијски надзор односно јединственог центра преко кога ће и грађани и привреда моћи да пријаве сиву економију.

Директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи је рекла да ЕВРД већ две године подржава реформе у области пословних инспекција.

"Јако ми је драго да смо дошли до тога да славимо још један успех. Ово је једна од области у којој смо забележили доследну имплементацију реформа", указала је Харгитаи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво