Бесплатна земља за младе – да ли је то рецепт за спас села

Чак 1.200 села у Србији је у фази нестајања, стотину села нема ни једног становника. Више од 200 села нема становника млађег од 20 година. Коначно је направљен пројекат за спас српског села иза кога су стали Влада Србије и САНУ. Пројекат је поверен Националном тиму за препород села. Професор Пољопривредног факултета Зоран Кесеровић каже за РТС да су села на рубним подручјима у тешкој ситуацији и да се нешто мора предузети.

Зоран Кесеровић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је потребно водити политику децентрализације и да је то сада препознао министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић.

Истиче да су проблеми индустријализација, одлазак младих, и инфраструктура.

Такође, поседи су уситњени и потребно је решавати имовинско-правна питања.

Када је реч о аграгној политици, Кесеровић истиче да је потребно улагати у производњу у оним гранама које су профитабилне и где је могуће запослити радну снагу. Као примере је навео воћарство, повртарство, виноградарство, лековито биље и пчеларство.

На питање о бесплатној педели земље младим брачним паровима и пољопривредницима, Кесеровић је навео да постоји много необраћеног земљишта и да према неким подацима има око 200.000 хектара државне земље која се може дати младима на стално коришћење или уз одређену накнаду.

Међутим, напомиње да се та земља не сме отуђити и продати јер је то национално богатство које Србија мора да чува.

Кесеровић истиче да пројекат поделе земљишта још није готов и да се разматрају модели како да се помогне младим људима на селу.

Задруге – добар модел 

Истакао је да покретачка снага за насеља могу бити задруге које су се показале као добар модел.

Како наводи, у последње две године је дошло до напретка задругарства у Србији и оно је направило значајан искорак.

Према Кесеровићевим речима, у развој села се морају укључити и остала министарства. Решавањем економских проблема, решавају се и социјални и демографски проблеми, напомиње он.

Истиче да је потребо радити на инфраструктури, путевима, електрификацији...

Исто тако, каже да је важно ојачати здравствене установе, образовни систем, спорт и остале области.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво