Дан науке и Теслин рођендан у Кући краља Петра Првог

Отварањем изложбе фото-документације реплика из Музеја Николе Тесле у Кући краља Петра Првог на Сењаку почело је шестодневно обележавање 163 године од рођења генијалног проналазача и дана који је у Србији "Дан науке".

Др Предраг Милосављевић, који је истраживао Теслин рад у Колорадо Спрингсу на изради бежичног предајника и пропорцијске основе које је проналазач примењивао у свом раду, каже да су у оквиру Теслиног дневника пронашли на који је начин по данима разрађивао свој рад и прилагођавао га тачним хармонијским мерама.

То је, напомиње, специфичност која до сада није била анализирана у вези са његовим радом, а то ће, како наводи, вероватно допринети бољем разумевању Теслиног инжењерског и филозофског приступа.

Организатор Дана Николе Тесле у Културном центру Кућа Краља Петра првог је Удружење за културу, науку и образовање "Никола Тесла", а суоснивач удружења Ненад Портић објашњава да се ради о културно-уметничком догађају где ће бити и излагања о српском средњем веку односно о континуитету од Светог Саве до Николе Тесле, као и да ће бити представљене реплике Теслиних машина које је израдио Радомир Путник.

Члан већа градске општине Савски венац Страхиња Кукић рекао је да је за општину велика част што може да подели простор културе са вредним организацијама које промовишу Николу Теслу.

"Треба промовисати наше великане, образовање и знање, то је оно за шта се ми залажемо", рекао је Кукић и додао да ће они наставити да бесплатно уступају простор култури и образовању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво