Драгоцен нам је сваки брачни пар и свака беба

У оквиру новог инвестиционог циклуса који је најавио председник Србије Александар Вучић, око 400 милиона евра биће уложено у изградњу 50.000 станова за младе брачне парове, наводи за РТС Славица Ђукић Дејановић, министарка за популациону политику.

Славица Ђукић Дејановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да за станове могу конкурисати млади брачни парови испод 35 година старости.

"Сигурно да је ово једна од мера која ће обрадовати све оне које планирају партнерство и породични живот. Ако су младожења и невеста испод 35 година сматра се да се ради о младом брачним паром. Ипак, драгоцен нам је сваки брачни пар као што нам је драгоцена свака новорођена беба", наводи Ђукић Дејановићева. 

Додаје да ће за станове моћи да конкуришу и брачни парови који имају више од 35 година.

"И парови који имају више од 35 година моћи ће да конкуришу за станове, али је врло вероватно да ће прво склапање брака и брачни парови до 35 година бити приоритети, статистика је дала тај лимит, али сигурно да ће се направити један систем вредности који ће дати шансу паровима изнад 35 година јер не смемо да их заборавимо, јер то би била једна врста дискриминације", објашњава министарка.

Додаје да подаци из 2011. показују да 60 одсто парова нема решено стамбено питање.

"Ми ћемо нове податке имати 2021. кад будемо имали нов попис, али сада процењујемо да се ситуација није битно променила. Млади одлазе, али ипак је повећан број склопљених бракова за 0,8 одсто, тако да очекујемо да ће број парова бити сличан", објашњава министарка.

Додаје да је после много година минуса у 2019. повећан број новорођених беба.

"Истина је да је у првих пет месеци ове године рођено 835 беба више него прошле године и ти мали помаци нас врло радују, али треба сачекати крај године како бисмо видели где смо на годишњем нивоу. Истина је такође да се број склопљених бракова повећао за 0,8 одсто, што је такође повољан тренд. Тако да нам се чини да има разлога да размишљамо да ће у наредном периоду ако се настави такав тренд бити нешто бољих демографских параметара", објашњава Ђукић Дејановићева.

Додаје да је позитиван природан прираштај био само у шест општина – у Прешеву, Бујановцу, Новом Пазару, Тутину, Новом Саду и на Звездари.

"У тим општинама смо на нивоу очекиваног, а на осталим местима још није добро. Цела Србија је у потреби да на најразличитије начине подстакне младе људе да размишљају о проширењу својих породица", истиче министарка.

Додаје да је ту најбитнија синергија различитих мера – државних и локалних.

"И због тога ми неповратна средства дајемо јединицама локалне самоуправе. Оне аплицирају са одређеним програмима нпр. у претходне две године адаптирали смо 42 куће углавном у Зајачару, Сомбору, Оџацима, тамо где су јединице локалне самоуправе оцењивале да је то приоритетни проблем. Негде су наше мере ишле да купимо пољопривредним домаћинствим алатке за рад, негде су ишле да стимулишемо стартапере да почну да раде", објашњава Ђукић Дејановићева. 

Говорећи о проблемима са којима се сусрећу мајке са породиљског одсуства, министарка наводи да постоји низ могућности које родитељи могу да користе.

Као пример тих могућности наводи да до треће године детета један од родитеља не може да ради поподневну или ноћну смену, ако за то не дâ сагласност, затим постоји могућност рада од куће, да се не ради пуно радно време, да радно време не мора бити фиксно, да се бира смена, посебно за родитеље који имају децу од седам до десет година.

"Држава ће послодавце стимулисати и подстицати да користе законске олакшице за своје запослене", поручила је министарка.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 09. јул 2019, 11:39) - Cedomir Radovic [нерегистровани]

Komentar za stanove

Jbg. imam 42 god.,prestario sam...

(уторак, 09. јул 2019, 11:12) - anonymous [нерегистровани]

Predlog

Podstaknite buduce roditelje merama koje nisu direktno finansijske, jer ce to smanjiti zloupotrebe. Ako biste obezbedili da skolovanje bude skroz besplatno, knjige, dodat i tecajevi, ekskurzije, pa zatim da sportovi budu dotirani ili besplatni... Em ce deca biti zdravija i obrazovanija, em ce roditeljima to biti finansijski lakse.

(уторак, 09. јул 2019, 11:01) - radovan [нерегистровани]

obmana

proverite koliko mlada majka. Kristina Lazovic ,kragujevac sada dobija na porodiljskom,pre par meseci 30 hiljada sada po novom 10 hiljada.zivi u 20 kvadrata. Osoba Slavica Djukic brine o nama a njena porodica u to ne veruje i u Portugaliji je.

(уторак, 09. јул 2019, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

Da da

A najdrazi oni koji odlaze jer ovde nemaju nista. Jedno se prica a znamo svi kako se radi.

(уторак, 09. јул 2019, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

Stanovi za mlade

400 miliona deliti na 50 hiljda stanova daje računicu od 8000 €.
Pitanje koliki su to stanovi,od čega su sagrađeni i koliko će na kraju mlade koštati taj stan.
Da smo jeftina radna snaga da,građevinski materijal tu i tamo ali svota od 8000 € za izgradnju solidnog stana apsolutno je preniska..

(уторак, 09. јул 2019, 09:53) - anonymous x3 [нерегистровани]

laž

Naravno da laže.... i svi lažu... mi se 22 godine mučimo u 36kv sa troje dece i..... ništa.