Војвођански косци чувају старе обичаје

Ширењем модерне технологије у пољопривреди, мобе, српови и косе су нестали са њива. Обичаји се у Војводини, међутим, не заборављају - већ чувају и преносе на млађе нараштаје.

У Мужљи поред Зрењанина одржана је по тридесет шести пут манифестација "Жеталачки дани", а све у славу новог жита и хлеба. Kао и ранијих година вештину у овом послу опробали су жетеоци из Мађарске, Румуније, Словеније и Србије.

"Ми настављамо да негујемо и на неки начин да сачувамо обичаје", каже Јожеф Дабо из Мужље.

Наводи да се сећа још као дете пре четрдесетак година да се исто радило на мужљанским њивама.

"И на мужљанским ритовима, то покушавамо да спасимо од заборава, покушавамо на неки начин да дочарамо све оно што је красило жетву и кошење", истиче Дабо.

Жеталачки дани познати су и по богатом жеталачком доручку, јер све екипе на тај начин подсећају, кулинарске традиције из места одакле долазе.

Јоца Вуковић из Дружијанце каже да је спремила сланину од мангулице. "Домаћа мангулица сланина, кромпир, лук, пекмез, хлеб, киселине, све је то домаће", додаје Вуковић.

Међу десетинама косаца умеће у овој старој древној вештини показала је и једна дама.

"Ја сам од малих ногу учила да косим. мене је ,Док сам била мала, ишла сам у њиву. Иимала сам малу косицу и отац ми је показао како да косим", описује Дорина Гомбар.

И баш као некада, када се у ово доба године одлазило у жетву са мобама и песмом и тако завршавао жеталачки дан, тако је било и овај пут. Следећи сусрет је заказан већ у наредну суботу у Таванкуту код Суботице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво