Проблеми на летовању: Лечење о трошку РФЗО у 20 земаља

Грађани Србије, који имају оверену здравствену књижицу, а разболе се током туристичког боравка у иностранству, имају право на лечење о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) у 20 европских држава.

У РФЗО напомињу да осигураници имају право на лечење о трошку Фонда само у случају хитне медицинске помоћи "како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље".

Републички фонд за здравствено осигурање има склопљене међудржавне уговоре са Аустријом, Белгијом, БиХ, Бугарском, Великом Британијом, Италијом, Луксембургом, Мађарском, Северном Македонијом, Немачком, Пољском, Румунијом, Словачком, Француском, Холандијом, Хрватском, Црном Гором, Чешком, Словенијом, Турском.

Приликом одласка у те земље неопходно је да осигураници прибаве двојезични образац - потврду, која се издаје у филијалама РФЗО на основу налаза и мишљења Лекарске комисије да осигураник не болује, односно да није боловало од акутних или хроничних болести у последњих 12 месеци.

Најчешћа дестинација српских туриста током лета је Грчка са којом РФЗО нема потписан међународни споразум.

Путно здравствено осигурање у том случају, пре поласка на море, може се купити код било које осигуравајуће куће, али и у филијалама РФЗО.

Путна полиса РФЗО омогућава осигуранику да се у случају потребе обрати најближој здравственој установи у месту у коме се затекне ван земље.

У РФЗО напомињу да ће трошак у свакој здравственој установи у иностранству бити рефундиран, уз рачун и медицински документ, а рок за исплату је 14 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи