Скроман речник студената, српски језик куца на врата факултета

Ректорски савет Конференције универзитета Србије разматрао је предлог Одбора за стандардизацију српског језика Српске академије наука и уметности да се српски језик као предмет уведе на све факултете. Ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић каже да се КОНУС слаже са закључцима Одбора да је ниво говорног српског језика релативно скроман и да студенти имају скроман речник, али да универзитети не могу да преузму обавезе нижих нивоа образовања.

Допис Одбора за стандардизацију српског језика више је него добродошао, али ректори сматрају да је права адреса Министарство просвете, односно његови сектори за основно и средње образовање. Међутим, то не значи да на универзитетима не могу да се развијају одређени курсеви који се баве вештинама комуникације.  

Иванка Поповић, председник Конференције универзитета Србије каже да Универзитети са факултетима који се баве образовањем учитеља, васпитача и наставника у основним и средњим школама такође имају потребу да можда преиспитају своје студијске програме и наставне планове и да евентуално дају већи нагласак савлађивању техника учења српског језика.

"И то ми у сваком случају подржавамо, јер је неопхгодно сачувати и неговати наш национални језик", каже професорка Поповић.

Учење српског језика могуће је укључити у одређене предмете као што су пословна комуникација, етика и комуницирање, или пословна истраживања.

"На факултетима, посебно на факултетима који немају српски језик, у оквиру својих програма на почетку дати већу пажњу на простору комуникације, јер је то нешто што је неопходно у свакодневој пракси студената у току студија и након завршетка студија", каже Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

"Имам оваквих примера у свету, на америчким универзитетима где је учење енглеског језика код њих овабезно, тако да ову иницијативу свакако не треба у старту одбацити, већ је треба добро размотрити и видети како је треба реализовати", сматра проф. Младен Веиновић, заменик председника КОНУС-а. 

Филолози ће вам рећи да је начин живљења, који је сувише ужурбан, довео до тога да све мање читамо, а онда и да нам речник буде сведен на неких 600 до 700 речи.

Синтакса је све лошија, и она пада заједно са вокабуларом. Зато је Одбор за стандардизацију српског језика упутио допис са предлогом да се на високошколским установама, бар годину дана, учи стандардни српски језик, и функционално описмењавање акдемаца за струку за коју се спремају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво