Јевреји славе Хануку

Од данас до 18. децембра Јевреји славе празник Ханука или Хаг хаурим, празник слободе и светлости. За време свечаности у јеврејским породицама се пали осмокраки свећњак, који личи на менору, са осам главних и једним помоћним краком.

Празник светлости и слободе, Ханука или Хаг хаурим, од данас до 18 децембра ове године празнују Јевреји.

Ханука се слави у знак сећања на трогодишњи ослободилачки рат и ослобођење Јерусалима 165. године пре нове ере, када је "поново упаљено кандило, а идоли избачени из Храма".

У данима Хануке Јевреји се сећају победе једног од петорице Хакохенових синова - војсковође званог Макаби (чекић) - над Сиријцима и поновног освећења храма у Јерусалиму.

Свечаност траје осам дана и за то време у јеврејским породицама се пали осмокраки свећњак (ханукија), који личи на менору, са осам главних и једним помоћним краком.

Најпре се осам једнаких свећа, за сваки дан празника по једна, постави с десна на лево, потом се посебном свећом "шамаш" која стоји у помоћном краку, свеће пале с лева у десно, сваког дана, да би на крају осмог дана празника биле све упаљене.

Легенда каже да је после разарања јерусалимског Храма у њему нађено уље за свећњак - менору, које је било довољно само за један дан. Али, уље је у кандилима горело пуних осам дана што се у јудаизму сматра чудом.

У дане Хануке певају се оде јерусалимском Храму, једу се крофне свих осам дана празника који се слави по кућама, школама, јеврејским заједницама, удружењима и на трговима. У Израелу се свеће пале на свим трговима и пред Градском кућом.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи