Да ли се превише плашимо комараца

Поводом информације да су комарци заражени вирусом Западног Нила регистровани до сада у осам градова у Србији, надлежни кажу да нема места паници. Расте број обичних кућних комараца, али је шумских, који су агресивнији, све више.

Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску екологију каже за РТС да нема места паници поводом информације да су комарци заражени вирусом Западног Нила регистровани до сада у Београду, Шапцу, Суботици, Зрењанину, Новом Саду, Великом Градишту, Сомбору и Сремској Митровици.

Ово је осма година од када је вирус присутан на територији Србије и надлежни раде надзор на територији Београда и још десетак градова, објаснио је Алексић гостујући у Београдској хроници.

Комарци који нам досађују, каже, исти су као и претходних година. То су речни, односно шумски комарци, који су агресивнији, даље лете, па их има у свим деловима града, а потичу из приобаља Саве и Дунава.

Њихова бројност лагано опада, али у клопкама расте бројност обичних кућних комараца, који су и преносиоци вируса Западног Нила.

"Осетљивост на ујед индивидуална"

Грађани се жале да ове године бурније реагују на уједе комараца, а Алексић објашњава да разлози за то могу бити разни и да је осетљивост на ујед индивидуална.

Говорећи о отпорности комараца на запрашивање и утиску да су комарци отпорни на све, Алексић истиче да се оваква сезона дешава једном у десет–петнаест година.

У том случају се, како објашњава, услови поклопе да бројност комараца толико порасте да, иако се сваки дан запрашује, они још увек сметају људима.

Поручује и да грађани могу да буду безбрижни што се тиче средстава за запрашивање комараца, јер она нису опасна за људе када се примењују како је прописано.

Потвдио је да за вирус Западног Нила нису криви комарци, већ птице које су "резервоар вируса".

Комарци који преносе вирусе су обични кућни комарци, а вируси су до сада откривени на местима где бораве птице, наводи Алексић.

Међутим, пошто је вирус регистрован и у Панчеву и Зрењанину, Алексић напомиње да се не може предвидети где ће се све појавити вирус, јер су птице веома покретне.

Већина нема никакве симптоме после уједа зараженог комарца

Што се тиче случајева уједа вируса, Алексић наводи да више од 80 посто људи нема никакве симптоме, а да су код осталих симптоми слични грипу.

Само једна од 150 особа, у оквиру тих 20 одсто, може да развије неуроинвазивни облик болести. Најосетљивији су људи који имају више од 50 година, као и хронични болесници.

Алексић се осврнуо и на мит о тиграстом комарцу, и навео да је он регистрован у окружењу, али да га у Србији још нема, што не значи да се неће појавити.

Тиграсти комарац је опасан јер преноси друге вирусе, сличне вирусу Западног Нила, напомиње Алексић.

Наводи и да на територији Србије нема паразита који изазивају маларију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво