Одржана комеморација Борки Павићевић

Неуморна, мудра, правична, одана пријатељима и јединствена – тим речима је театролог Мирјана Миочиновић описала директорку Центра за културну деконтаминацију (ЦЗКД) Борку Павићевић, која је преминула у недељу.

Мирјана Миочиновић, један од оснивача ЦЗКД-а, је на комеморацији у том центру, оценила да је смрт Борке Павићевић ненадокнадиви губитак.

"Ми који смо настојали да је следимо били смо трошна здања, док је она била тврђава", рекла је Миочиновићева.

Оцењује да је круна рада Борке Павићевић било стварање ЦЗКД-а као простора за истину и учење и као место отпора.

Писац, етнолог и политички антрополог Иван Чоловић рекао је да је Борка Павићевић остала верна свом имену, само су њена средства борбе била ненасилна, попут солидарности пријатељства.

"Разоружавала је ненаметљивом лепотом и елеганцијом без украса", изјавио је Чоловић.

Чоловић је рекао да је Борка Павићевић преминула, "као да је одлучила да са одласком не одуговлачи", као што је и живела и радила и додао да је веровала да су комеморације места на којима се скупљају људи заједничких вредности и спремни да се за те вредности боре.

Чоловић је рекао да не воли реч енергија, али да не налази бољи придев да опише оно што је зрачила и стварала Борка Павићевић.

Додао је да је Павићевићева остала Југословенка, а да би се данас у Југославији славио Дан бораца и подсетио на стихове "Наша борба захтева, кад се гине да се пева".

Жилник: Павићевићева кроз године постала спремнија за борбу

Редитељ Желимир Жилник рекао је да је ових дана објављено прегршт текстова који са достојанством говоре о храбрости Борке Павићевић, али да су се у коментарима на те текстове,

поред позитивних мишљења и комплимената, могли читати изливи презира, гнева и мржње према особи која је показивала спектар људских врлина и квалитета.

То, по оцени Жилника, показује да достојанство и памет нису нестали, али да су у мањини.

Према његовим речима, Павићевићева је кроз године постала мудрија, чвршћа и спремнија за борбу.

Додаје да је током ратних 1990-их Борка Павићевић са групом другарица и колегиница показала спремност за борбу у антиратним акцијама.

Жилник је навео да је када је представила план за ЦЗКД, он изгледао као "лансирање сателита ван ове земље која је била кланица", док је сада ЦЗКД најморалнија, најдостојанственија, најхрабрија културна институција у земљи.

На комеморацији је приказан и кратак филм о акцијама и раду Борке Павићевић.

Комеморацији су присуствовали многобројни грађани, а међу њима професори Чедомир Чупић, Лино Вељак, Ратко Божовић, Зоран Стојиљковић и Србијанка Турајлић, глумица Бранка Петрић, историчарка Латинка Перовић, архитекта Драгољуб Бакић.

Присуствовали су и амбасадор САД Кајл Скот, посланица Демократске странке Весна Марјановић, председник Нове странке Зоран Живковић, председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, представнице Жена у црном и представници Иницијативе Не давимо Београд, као и новинари, људи из културе и невладиног сектора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво