Даље нећете моћи – папуче, бермуде и мини-сукње непожељне у институцијама

Када је напољу вруће као данас, најбоље је обући мајицу на бретеле, шортс и папуче и отићи на купање, али ако сте кренули у суд или општину, тако нећете моћи.

Одећа мора бити у складу са моралом – тако налаже правилник о кућном реду. То значи да у шортсу или краткој сукњи нећете ући у суд или општину. У републичким и градским институцијама, правила облачења су јасна.

"У овим летњим месецима странке и запослени не могу у суд улазити у кратким панталонама, бермудама, шортсевима, папучама, отвореним сандалама и папучама, како мушкарци тако и жене. Жене не могу долазити у бретелама, отвореним хаљинама са голим леђима и слично. Такође, у суд је забрањено уносити и сладолед", каже Бранка Живковић из Прекршајног суда у Београду.

"Наведено је таксативно шта се сматра непримереним облачењем: папуче, бермуде, кратке сукње, мајице на бретеле", наводи Марко Денчић из општине Вождовац. 

Ако је напољу веома вруће, у институцијама могу да направе понеки изузетак. Ипак, у суду су мало строжи него у општини.

"Ја сам имала случај да је странка дошла у бермудама. Заиста, некако није примерено суду, вређа се кодекс облачења и поштовање суда као институције", истиче Бранка Живковић. 

"Могу да дођу у бермудама, отвореној обући, али не могу да дођу у шортсу, атлет-мајици, папучама. Цени се од ситуације до ситуације, с тим што су службе обезбеђења флексибилније у том смислу", додаје Марко Денчић. 

Бранка Живковић наводи пример мајке која је дошла уместо сина јер је младић био задржан на улазу. 

"Жена је завршила све, ми смо све завршили, добила је све што је тражила", истиче Живковићева. 

Људи углавном долазе адекватно обучени. Они који нису, не буне се када их врате. Следећи пут дођу обучени у складу са прописима, а има и сналажљивих.

"Пре неки дан смо имали ситуацију да је човек донео тренерку са собом, па смо га упутили да се пресвуче у тоалету", објашњава Бојан Станковић из правосудне страже.

"Пошто овде у близини имамо кинески тржни центар, био је један господин кога нису пустили, и када је дошао рекао је – ето ја сам ишао и купио сам тренерку и дошао сам у суд", сећа се Бранка Живковић. 

Једно је сигурно – ако се обучете пристојно, нећете имати проблема, куда год да сте се упутили.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво