Спречена дискриминација корисника породичне пензије

Уставни суд Србије утврдио је, на иницијативу поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, да одредба члана 28 Закона о пензијском и инвалидском осигурању која предвиђа да право на породичну пензију преминулог, који је у време закључења брака навршио 65 година, може да наследи његов брачни друг под условом да имају заједничко дете или да је брак трајао најмање две године, није у складу са Уставом Републике Србије.

Повереница је саопштила да је иницијатива поднета након неколико притужби грађана и грађанки којима је услед примене ове одредбе било онемогућено да након смрти брачног друга остваре једно од кључних права на материјално обезбеђење и социјалну сигурност.

Јанковићева истиче да одлука Уставног суда показује да борба за равноправност даје конкретне резултате и да ће значајно утицати да се исправи неправда нанета особама на које се односила неуставна одредба Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

"Не сме се дозволити да у нашем правном систему постоје одредбе које представљају системску дискриминацију грађана и грађанки по било ком основу и наш задатак је да укажемо на њихово постојање", рекла је Јанковићева.

У предлогу за оцену уставности, који је Јанковићева поднела Уставном суду, наводи се да се наведени дискриминаторни услов, не може правдати објективним разлозима и да се злоупотреба овог права може спречити низом других правних средстава које грађане и грађанке неће стављати у неравноправан положај само зато што су склопили брак са особом која је навршила 65 година живота, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара