Почиње велика контрола издавања "стана на дан"

Да ли је комшија нагло проговорио више страних језика или само има госте које и сам не познаје, више неће бити трач-питање. И они који издају станове краће од 30 дана, тзв. "стан на дан", то неће моћи "на црно".

Процењује се да сваки други кревет који се издаје није пријављен, највише у великим градовима и туристичким центрима.

Први јул важан је и за трансформацију Пореске управе која траје више година и када чујемо да је фискална консолидација успешна, то се у највећој мери приписује ефикасној пореској администрацији.  

"Туристички инспектори су на терену. Контролишу агенције због сезоне која је почела, али и угоститељске објекте. Оно чиме ће се посебно бавити у наредном периоду је контрола угоститељских објеката за смештај у домаћој радиности. Сва та домаћинства ће убудуће моћи доста лакше да раде свој посао и у складу са тим ћемо појачати инспекцијски надзор", навео је Мирослав Кнежевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. 

Према његовим речима, велика је сива зона у области "стана на дан".

"Креирањем Закона о угоститељству и радом са колегама из Министарства финансија кроз реформу и измене Закона о порезу на доходак грађана, свим физичким лицима које пружају услуге смештаја у домаћој радиности, омогућили смо да раде без посредника. Плаћаће много повољније порез", истакао је Кнежевић.

Порез ће се, каже, обрачунавати тако што ће се пет одсто од просечне бруто зараде помножити са индивидуалним бројем лежаја и категоријом туристичког места.

"До краја године за све оне који пружају услуге у туристичким местима прве категорије износ пореза по једном кревету је 1.715 динара. Друге и треће категорије још повољније", нагласио је Кнежевић.

Дигитализација Пореске управе – 28 милиона пријава у електронском облику

Раде Шевић, помоћник директора задужен за трансформацију Пореске управе, наводи да је степен поштовања пореских прописа битан елемент.

"Што је већа наплата пореза, већа је могућност да ти порези буду и нижи", рекао је Шевић.

Према његовим речима, Пореска управа почиње да функционише на 37 филијала.

"Ми смо превели све пореске пријаве у електронски облик. Нама је важно да се централизујемо, да се концентришемо на мањи број локација и да ефикасније обављамо оно због чега смо ту", додао је Шевић.

Према Шевићевим речима, од почетка подношења електронских пореских пријава поднето је преко 28 милиона у електронском облику.

"Када бисмо све то одштампали, то би био торањ који је десет пута виши од Ајфеловог торња", истакао је Шевић.

Повећане казне за оне који послују у "сивој зони"

Реформе Пореске управе олакшаће посао и станодавцима, навео је Кнежевић.

"Очекујемо да ће се повећати број оних који раде у складу са законом. Ако то не буде случај, предвидели смо високе казне", истакао је Кнежевић.

Додаје да казне за бесправан рад иду и до 350.000 динара.

"Рецимо, ако је порез за један кревет годишње око 3.430 динара и око 330 динара боравишне таксе. Онда онај који издаје ће са три или четири издавања тог кревета то морати да плати, а 360 дана ради за себе. Мислим да је ово изузетно коректно", навео је Кнежевић.

Кнежевић наводи да је пројекат е-Туристи централни информациони систем у туризму и угоститељству који ће заживети средином наредне године.

"Садржаће све неопходне информације пружаоцима услуга и гостима. Пружаоци услуга ће сами евидентирати и вршити пријаву гостију. Приступ систему ће имати све релевантне институције. Ми ћемо први пут имати на једном месту све податке који ће нам много значити за аналитику и преузимање одређених мера за креирање туристичке политике како би резултати били још бољи", закључио је Кнежевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи