Савети за предстојеће вреле дане – расхладити просторије и пити много воде

Почетком наступајуће недеље у Србији се очекује веома високе температуре, и до 38 степени. Стручњаци саветују да у таквим екстремним приликама треба расхладити просторије, избегавати физичке активности, узимати више течности, избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.

Осетљива популација, деца, труднице, стари, оболели од хроничних болести, имају смањену способност прилагођавања и због тога они сами, као и њихови најближи, треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу и понашању у летњим месецима, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Међу мерама које треба предузети је стално расхлађивати свој дом.

Препоручује се одржавање собне температуре испод 32 степени Целзијуса током дана, односно испод 24 степена током ноћи. Ово је нарочито важно за децу узраста до две године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике.

Битно је и избегавајте боравак напољу у току најтоплијег дела дана - од 10 до 17 часова.

"Избегавајте напорне физичке активности. Ако морате да их обављате, чините то у току најхладнијег дела дана, што је обично између четири и седам сати ујутру. Боравите у хладу. Не остављајте децу, као ни животиње, у паркираним возилима", наводи "Батут".

Указује се и на потребу да се расхлађује тело и хидрира организам.

"Туширајте се у расхлађеној води. Можете да примењујете и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала, итд. Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце. Редовно уносите течност, пре свега воду, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи", саветује "Батут".

Треба избегавати алкохол и смањити унос кафе и газираних безалкохолних пића.

"Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина", наводи се у саопштењу.

Апел за солидарност

Упућен је и апел да се редовно проверава како су чланови породице, пријатељи и суседи, који живе сами.

Осетљивој популацији - деци, трудницама и особама старијима од 65 година - могла би да затреба помоћ током врелих дана. Ако неко узима лекове, треба проверити са лекаром да ли ти лекови утичу на терморегулацију. Они који пате од неког хроничног обољења или истовремено узимају више различитих лекова треба да затраже медицински савет.

"Потражите помоћ ако осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу. Што је пре могуће пређите у охлађен простор и измерите телесну температуру. Попијте неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре. Обратите се лекару ако осетите неуобичајене симптоме или ако симптоми дуго трају", саветују из Института за јавно здравље.

Уколико се код неког од чланова породице или људима којима се указује помоћ примети топла, сува кожа и бунцање, појава грчева и/или несвестица, односно губитак свести, одмах треба позвати лекара или хитну помоћ.

"Док чекате на помоћ, покушајте особу да расхладите хладним облогама, дајте јој да пије течност, ослободите је вишка одеће", наводи се на листи савета за понашање у врелим данима које је објавио Институт "Батут".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се