"Морава", трећи међународни аеродром у Србији

Поред Београда и Ниша, од данас ће у Србији радити и трећи међународни аеродром. Отвара се Аеродром "Морава" код Краљева и постаје мешовити цивилно-војни. Михајло Здравковић, директор "Аеродрома Србије", истакао је да се прве линије на аеродрому "Морава" могу очекивати у зимском реду летења.

Михајло Здравковић каже за РТС да је све спремно за свечано отварање аеродрома "Морава". 

"Планирано је да поред свечаног отварања цивилног аеродрома 'Морава' у Краљеву буде и један скроман летачки програм с једне стране и с друге стране слетање првог цивилног авиона на наш аеродром", рекао је Здравковић.

Директор наглашава да тренутно на аеродрому "Морава" има 37 запослених.

"Мораће да прођу одређену процедуру, обуку неопходну за обављање послова у ваздухопловству и радиће паралелно док не заврше те обуке са колегама са нишког аеродрома", истиче Здравковић. 

Према његовим речима, следећи корак је отварање аеродрома према компанијама.

"Очекујемо да прве линије буду у зимском реду летења, овде се могу очекивати у овом тренутку регионалне линије са мањим ваздухопловима", навео је Здравковић.

Истакао је да су то авиони који углавном имају до 80 места и додао да се у наредном периоду може очекивати проширење писте, или изградња нове.

"Писта је у овом тренуку продужена за 65 метара, целокупна површина писте је пресвучена новим асфалтом као и рулне стазе које воде до платформе", истакао је Здравковић.

Додаје да је карго саобраћај у овом тренутку отворен за ваздушни цивилни путнички саобраћај.

"Следећа инстанца јесте отварање за карго саобраћај, он је могућ и у овом тренутку, али у ограниченим условима, због тога што је за смештај опреме неопходне за обављање цивилног ваздушног саобраћаја потребан одређени простор. У овом тренутку ми немамо другог простора, осим простора за карго што је био услов за добијање дозволе за рад 'Аеродрома Морава'", закључио је Здравковић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво