Чешће паузе и вода за раднике – обавезе послодаваца током врелих дана

Према последњим информацијама из Министарства за рад, за само 24 часа страдала су четири радника на градилиштима. Постоје превентивне мере које су послодавци дужни да примењују, рекла је в. д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула.

"То значи да скеле, посебно на градилиштима, морају бити добро и правилно монтиране, атестиране, да запослени буду оспособљени за безбедан и здрав рад, као и да се запосленима издају средства и опрема за личну заштиту на раду", навела је Марина Фуртула.

Поред обавеза послодаваца, и запослени су дужни да правилно користе опрему која им је издата.

Када је температура ваздуха изнад 36 степени, послодавци су дужни да обезбеде чешће паузе, просторију где могу да се расхладе, довољне количине воде и безалкохолног пића.

Анализа смртних повреда на раду у 2018. години показала је да је свих 15 смртних повреда у грађевинарству било од пада са висине.

"Апел и послодавцима и запосленима – придржавајте се превентивних мера безбедности и здравља на раду", поручује Фуртула.

Ако запослени сматрају да послодавци не примењује превентивне мере, могу се јавити Инспекторату за рад.

"Можда се запослени некада и плаше да пријаве. Ми желимо да им кажемо да је Министарство за рад на њиховој страни и да ће учинити све како би били заштићени на својим радним местима", нагласила је Фуртула.

Метеоролози су најавили да ће врели талас из Сахаре, који је већ захватио већи део Европе, почетком следеће недеље стићи и до Србије.

У већини места очекују се температуре око 35 степени.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво