Такса за енергетску ефикасност подиже цену гаса, струје, горива

Јулски рачуни за гас, струју али и гориво биће већи. Није реч о класичном поскупљењу, кажу дистрибутери, већ се уводи нова државна такса – накнада за енергетску ефикасност. "Србијагас" је већ послао обавештења потрошачима, а у ЕПС-у кажу, нова ставка биће видљива на јулским рачунима који доспевају на наплату у августу.

У рачуну за гас грађанима ће се обрачунавати још 0,15 динара по кубном метру, а уз струју - 0,015 динара таксе за енергетску ефикасност. Она је била предвиђена још у децембру, у усвојеном "Закону о накнадама за коришћење јавних добара".

Домаћинства која троше 875 кубних метара гаса годишње, додатно ће издвојити 131 динар, односно месечно око 11 динара више. А просечни месечни рачун од 350 киловатсати потрошене електричне енергије увећва се за 5,5 динара.

Та средства иду директно у буџет.

"Средства од накнаде прикупљене за енергетску ефикасност сливаће се у Фонд за енергетску ефикасност и биће стављена на располагање грађанима. Грађани ће ова средства моћи да користе бесповратно или кроз повољне кредите за унапређење енергетске ефикасности зграда, својих кућа и куповину енергетски ефикасне опреме", каже Милош Бањац, помоћник министра енергетике.

Износ од 0,15 динара нове таксе убираће се и од сваког продатог литра горива. У Удружењу нафтних компанија кажу да им је, поред акциза, то четврта накнада што диктира и цену горива.

"Увођење нових накнада подиже цену горива. Постоји онај део цене горива који зависи од берзанских конотација, и ту просто нико не може да утиче, ни Хрватска ни Македонија, ни Србија, Босна. И тај ниво цена је заправо сличан. Ону кључну разлику у крајњој финалној цени, прави ниво државног захватања", каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Осим таксе, подршка Фонду за енергетску ефикасност стићи ће и из Европске уније. А коначан резултат требало би да буде мања потрошња енергената и мањи износи на рачунима, јер због лоше изолације и столарије домаћинства губе 40 одсто енергије.

број коментара 0 Пошаљи коментар