Скоро 300 фирми на једној адреси

Где је нестало 275 привредних друштава и три предузетника? Сви су регистровани на једној адреси, али екипа РТС-а их није пронашла. Не налазе их ни поштари, ни порески инспектори.

Једна адреса - скоро 300 регистрованих фирми. По Закону, то је дозвољено, јер није ограничен број фирми које могу да се налазе на једној адреси.

Ипак, у Јасеновој 11 екипа РТС-а није затекла много канцеларија. Дочекало нас је неколико власника 27 станова, колико има ова зграда.

"Позиви и коверте долазе, инспектори неки долазе и доносе неке судске позиве и тако", каже станарка Јасенове 11 и додаје да нема ниједне фирме.  

Дешава се да станари не знају да је на њихову адресу пријављена фирма, све док им на врата не покуцају инспектори.

"Били су, долазили су да се интересују. Кажу неки Савић Небојша, а мој син се зове Савић Велибор и није пријављен овде. Никад ми нико није дошао с молбом да их пријавим нити бих то урадила. Имам мали стан, немам ни где. Био је инспектор, узимао изјаву и рекао ми да идем са том изјавом у СУП да пријавим и ја сам ишла на Видиковац",  каже Драгојла Савић, станарка Јасенове 11.

Када власник пријављује фирму, Агенцији за привредне регистре доставља адресу седишта. То се прослеђује Републичкој пореској управи која је уписује у Јединствени регистар пореских обавезника и издаје ПИБ.

Власник је дужан да буде доступан на тој адреси, а уколико није, пореска управа му привремено одузима ПИБ и ограничава му права. Потом Пореска полиција на основу прикупљених података утврђује износ избегнутог пореза и кривце, против којих подноси кривичне пријаве.

Ипак, до оснивача "фантомске фирме" није лако доћи. Предузеће се оснива помоћу украдене или фалсификоване личне карте, а уколико је власник доступан, он нема никакве везе са оснивањем и "радом" фирме.

Као и у овом случају, предузеће се не налази на регистрованој адреси, пословне књиге и документација су недоступни, пореске пријаве се не подносе или се подносе без задужења, што значи да то "предузеће" не плаћа јавне приходе.

Да би се идентификовале "фантомске фирме" пре него што штета настане, у оквиру Пореске полиције постоји Одсек за процену ризика, чији је задатак да предложи инспекторима која предузећа треба посебно контролисати да би се утврдило да ли заиста раде или служе за прање новца.

Без обзира на то што разни инспектори долазе у Јасенову 11, ту је и даље регистровано 275 привредних друштава и три предузетника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво