Прекида се програм, несрећа на путу!

Данас је потписан уговор, а од првог јула почиње специјални систем за обавештавање возача у случају несреће или препреке на путу. Овај систем примењиваће се и ван ауто-пута на магистралним путевима као што је то, на пример, Ибарска магистрала. Носиоци овог пројекта су РТС, МУП Србије, јП "Путеви Србије", Емисиона техника и РЕМ.

Целокупан пројекат завршен је за само осам месеци, а повод је био један велики ланчани судар на ауто-путу где су возачи без информација у магли направили удес у коме је учествовало на дестине возила, а неколико особа је, нажалост, погинуло.

Систем се састоји од информација које МУП и ЈП "Путеви Србије" прикупљају на терену. Процењује се ризик за одвијање саобраћаја и када се донесе одлука, путем радио-сигнала програма 202 РТС-а прекида се програм и упућује порука свим возачима који имају упаљено дугме на радио-апарату са ознаком ТА.

Прекид се дешава и ако не слушате радио, ако на пример слушате музику са ЦД-а или УСБ-а, само је битно да вам опција ТА остане у функцији.

"У тренутку када добијемо информацију од оперативног центра МУП-а, ми ћемо је објавити, а та информација ће се чути у аутомобилу у коме је активиран ТА. То ништа није ново у свету, али се надамо да ће то смањити број саобраћајних несрећа са смртним последицама", рекла је Милица Кубуровић, уредник програма 202 Радио Београда.

У МУП-у кажу да је ово велики допринос у безбедности саобраћаја, а да је за њега повод дао један од највећих ланчаних судара на ауто-путу.

"Један трагичан догађај који се десио у новембру прошле године, у зони Јагодине, када је страдало осам људи, пре свега због необавештености возача о густој магли", навео је директор полиције Србије Владимир Ребић.

Овај систем ће преусмеравати саобраћај са једног на други правац или на регионални пут са ауто-пута да би се избегла гужва, кажу у ЈП "Путеви Србије".

"Да иду са ауто-пута, другим правцима и да нема застоја, то је број један", поручује Зоран Дробњак, директор ЈП "Путеви Србије".

Дугме ТА има већина радио-апарата који су уграђени у аутомобиле после 2006. године. Моле се локалне и регионалне радио-станице у Србији да овај систем као опцију искључе са предајника јер једино тако могу ослободити фреквенцију за информације на територији читаве Србије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво