"Апелациони суд потврдио легалитет руководства АКБ"

Апелациони суд у Београду потврдио је пресуду којом су одбијени као неосновани сви тужбени захтеви за поништај избора у Адвокатској комори Београда од 13. маја 2017. године, на којима је за председника коморе изабран Југослав Тинтор. Овом правоснажном одлуком је потврђена пресуда Вишег суда у Београду и, како саопштава АКБ, стављена тачка на питање легалитета руководства АК Београда.

"Дакле, суд је закључио да су на изборној скупштини 13.05.2017. године сви органи АК Београда изабрани на законит начин", наводи се у саопштењу АКБ.

Такође се подсећа да је Управни одбор АКБ на чијем је челу Југослав Тинтор вратио мандате адвокатима Београда ради провере сопственог легитимитета и спровео нове изборе за све органе Коморе 4. новембра 2018. на којима гласало више од 1.000 адвоката.

На тим изборима је Тинтор поново изабран за председника коморе са убедљивих 760 гласова.

У одлуци суда се наводи да је у условима непостојања легитимног Управног одбора једино Скупштина као највиши орган коморе могла преузети овлашћења Управног одбора, да је Скупштина све одлуке донела у складу са Статутом коморе којим је уређен избор органа АКБ, тако што је на своје две седнице одржане, 8. и 23. априла 2017, донела одлуку да се изборна Скупштина одржи 13. маја 2017. године.

Због тога је суд одбио све тужбене захтеве за поништај избора који су спроведени 13. маја 2017. године, закључивши да су тада изабрани легитимни органи АКБ у складу са Статутом Коморе, наводи се у саопштењу.

У судској одлуци се наводи и да је Управни одбор АКБ донео одлуку да се изборна скупштина заказује за 10. јун 2017. године без потребног кворума за расправљање и одлучивање, као и да су у раду Управног одбора на седници одржаној 20. марта 2017. године учествовали и чланови којима су мандати поништени правоснажним пресудама Вишег суда у Београду П.21323/10 и П.21058/10.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи