Пад Београдског универзитета на Шангајској листи

Коначни резултати разврставања универзитета на Шангајској листи биће објављени у августу, али су данас у зору објављене обласне листе, објавио је данас научни часопис "Галаксија". Професор Физичког факултета др Зоран Николић каже за РТС да има софтвер који је израчунао да ће Београдски универзитет пасти за тридесетак места на Шангајској листи.

Универзитет у Београду је прошле године заузео 302. место, а очекује се да ће и ове године остатих у 400 универзитета. Процене су да ће забележити пад од око 30 места, рекао је за РТС др Зоран Николић, професор Физичког факултета.

Објашњава да то није толико последица мањег броја објављених радова, колико великог напретка који бележе универзитети из Азије. 

Професор Николић као пример наводи област телекомуникација, где првих пет места држе универзитети из Кине, а кинески универзитет је у области нанотехнологија престигао чак и престижни амерички МИТ.

"Ми смо мала земља, са невеликим капацитетима. Ако не стварамо више сваке године, ако је стагнација, природно је да ћемо пасти", указао је Николић истакавши да је ово сасвим солидна позиција и да су у источној Европи само Карлов универзитет и Ломоносов јачи од Београдског. 

Обласне листе универзитета детаљно се воде у 54 области, а Београдски универзитет је ове године заступљен у 25 области, за разлику од прошлогодишњих 27.

"Приметан је пад на листама већих области, попут биологије, физике, хемије, математике", истакао је Николић.

Универзитет у Београду најбоље је рангиран у области науке и технологије хране где заузима 50. место. Следи област рударско и минерално инжењерство (92), инструментална наука и технологија (134), металуршко инжењерство (179), јавно здравље (180) и стоматолошке науке (187. место у свету).

Најбољу позицију Универзитет у Београду је остварио 2017. године, када је био 284. у свету.

Николић истиче и да је Универзитет у Новом Саду у три области сврстан у првих 500 на свету, а Универзитет у Kрагујевцу у две области.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво