На Палилули пријављују штету, ко ће добити новац од осигурања

На поплављеном подручју на београдској левој обали Дунава, општинске комисије почеле су пописивање штете. Када ће и колико људи бити обештећено и колико новца ће добити?

Општина Палилула, где су последице невремена најтеже, позвала је грађане да пријаве штету. Комисија ће евидентирати све што је оштећено и направити процену.

Кажу да је комисија од јуче на терену. Грађани треба писаним путем да се обрате, да напишу тачну адресу, шта им је тачно поплављено и контакт телефон. То треба да предају у неку од четири месне канцеларије у Овчи, Борчи, Котежу и Падинској Скели, или на писарницу Градске општине Палилула.

Примаран је попис стамбених објеката, јер су неке породице биле евакуисане због воде у њиховим домовима.

У Граду су нам рекли да је и Општина Земун формирала комисију за процену штете, а да не знају да ли су то урадили Нови Београд и Чукарица.

Када ће и колико људи бити обештећено и колико новца ће добити биће одлучено када буде утврђена укупна штета. Прошле године у општини Гроцка највећи део оштећених од Града је добио по 120.000 динара.

Основно осигурање не покрива поплаве 

Осигурање од кише, бујичних и високих вода је допунско осигурање и може се уплатити тек ако је имовина осигурана основним пакетом.

"Оно се не подразумева аутоматском полисом осигурања имовине, односно основним осигурањем. Оно не обухвата ризике, односно штете која настају остварењем ризика од бујица, поплава и високе воде", истиче Милош Милановић из "Дунав осигурања".

Иако је за осигурање објекта од поплава, вредног 50.000 евра, за покриће штете од 10.000 евра, потребно издвојити тридесетак евра годишње, а за покриће укупне штете, око 150 евра, мали број власника се одлучује за осигурање.

За аутомобиле који су каско осигурани осигуравајуће куће плаћају насталу штету. Обештећење због штете настале у јавном превозу можете да очекујете само у случају повреде.

"То осигурање не подразумева насталу материјалну штету услед оштећења имовине путника од поплаве, бујице и високе воде, евентуално решење треба тражити ако постоји осигурање пртљага, што је проблем код јавног превоза јер се то углавном не превози", рекао је Милановић.

Незадовољни грађани могу да уђу у судски спор 

Ако је осигураник незадовољан висином износа који је проценила комисија осигуравајуће куће, преостаје му да поведе судски спор.

"Могу нас ангажовати да утврдимо степен оштећења, или ако су куће биле осигуране и осигуравајуће куће су дале своју процену којом грађани нису задовољни, могу нас ангажовати. Суд нас ангажује па ми обавимо нову процену", наводи Владо Секулић из Градског завода за вештачење.

Изградња канализационе мреже и система за заштиту од поплава јесте трајно решење, с обзиром на учесталост поплава, али држава би можда могла да размисли о увођењу обавезног осигурања имовине, чак и да делимично субвенционише део премија.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Svest

Mi smo jedna od država u kojoj je svest o osiguranju imovine i lica na veoma niskom nivou . Osigurati objekat u kome živimo je neznatan trošak u odnosu na ono sto dobijate . Miran san i spokojan život nema cenu . Živim na zapadu i posjedujem četiri polise osiguranja . Životno i ovde i u Srbiji , kao i osiguranje kuće u Srbiji i stana u Austriji . Ako vam se bilo kakva šteta desi samo jednom u dvadeset godina , a desice se , osiguranje će vam to pokriti i samo tada će to koštati osiguranje vise nego vaše izdvajanje za tih dvadesetak godina . Pametnom dosta .

(среда, 26. јун 2019, 08:40) - Радан [нерегистровани]

"Општина позвала грађане да пријаве штету"

Зашто би општина из својих скромних фондова исплаћивала штете? Људи морају да схвате да су осигуравајућа друштва права адреса. Ако је некоме много да издвоји 10.000 -20.000 динара годишње да би у потпуности заштитио кућу вредну 50.000 - 100.000 евра, сам је крив.