Повлачи се вода, грађани добијају таблете за сузбијање ларви комараца

На левој обали Дунава, где је прошлог викенда за 45 минута пало и до 100 литара кише по квадратном метру, вода се лагано повлачи. Стручњаци упозоравају – бактерије које остају после повлачења воде могу преживети и до три месеца.

Последице велике количине падавина не могу да се санирају у једном дану. Осим исушивања терена, становнике поплављених подручја брине и шта ће остати иза воде.

Бранислав Пешић из Завода за биоциде и медицинску екологију саветује да се избаце све наквашене ствaри.

Када се избаци вода из домаћинстава и када се изврши механичко чишћење долазе екипе Завода.

"Грађани се пријављују општини и ми према налогу општине излазимо на терен, радимо завршну дезинфекцију и онда грађани могу да се врате у своје домове", објашњава Бранислав Пешић.

Док се терен не рашчисти, службеници Завода за биоциде и медицинску екологију помажу грађанима чија су домаћинства поплављена.

"На свим плавним подучјима односно на местима где је дошло до изливања, наше екипе раде ларвицидне третмане. Поред тога врши се подела кутија са таблетама за сузбијање ларви комараца. Свим грађанима се деле бесплатно. Оно што грађани треба да ураде је да убаце у своје септичке јаме односно у ве-це шољу и да пусте воду и те таблете одлазе у септичке јаме и на тај начин врше сузбијање ларви комараца или, уколико су им дворишта поплављена, такође могу према упутству наших оперативних техничара да бацају и по воденим површинама", каже Пешић.

Бактерије које остају после повлачења вода могу преживети и до три месеца, уколико се не уради дезинфекција. Због тога су по хитном поступку деца из вртића у Падинској скели премештена у други објекат.

"Мораћемо у наредном периоду овде да урадимо један озбиљнији захват. Мораћемо да дренирамо земљу. Већ су све службе биле на терену, испразниле су и резервоар и септичку јаму. То је сада поново са повлачењем воде напуњено. Морамо све то поново да испразнимо, цело двориште да дренирамо, да одређени слој земље скинемо и да поставимо нови", каже Славко Гак градски секретар за образовање и дечју заштиту. 

И Градски завод за јавно здравље укључен је у рад Градског штаба за ванредне ситуације. Екипе обилазе угрожене терене, посебно јавне установе и прате хигијенско-епидемиолошку ситуацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се